livios logo

Stijgt of daalt jouw waterfactuur? Doe de simulatie

Je waterfactuur ziet er dit jaar wat anders uit. Dat was al even bekend. Enerzijds verliest elk gezinslid 15 m³ aan gratis kraantjeswater. In de plaats kwam een korting van 20 euro per bewoner op de totale factuur. Hoe meer gezinsleden, hoe groter de korting. 

Vooral alleenstaanden en kleine gezinnen zouden de dupe zouden worden van de nieuwe tariefstructuur, klonk het een tijdje geleden.


  

Gezinnen met een groot verbruik zien hun factuur - zoals aangekondigd - fors stijgen.


  

Vooral alleenstaanden en kleine gezinnen zouden de dupe worden van de nieuwe tariefstructuur, klonk het een tijdje geleden. Want zij verbruiken sowieso minder. Toch moet de nieuwe tarifering ervoor zorgen dat vooral grootverbruikers meer betalen.

Bereken of jouw waterfactuur stijgt of daalt

De Vlaamse Milieumaatschappij verzamelde intussen voldoende facturen en heeft een berekeningsmodule online gezet. Met de tool kan je checken hoeveel jouw waterfactuur stijgt of daalt.

Opgelet: de module werkt enkel voor huishoudelijk verbruik met één watermeter per woning. Dus het werkt niet voor appartementen met een gemeenschappelijke meter. Voor 40 gemeenten zijn de tarieven nog niet binnen.

Check HIER hoe het zit voor jouw waterrekening

"Zuiniger verbruik beloond"

De krant De Tijd voerde alvast een eerste steekproef uit voor een aantal gemeenten. Daaruit blijkt dat gezinnen van vier - met een gemiddeld gebruik - een aantal tientallen euro's goedkoper af zijn.

Voor alleenstaanden zien we dat hun rekening inderdaad omhoog gaat. In sommige gevallen valt die stijging nog mee. In andere gemeenten stijgt de kost toch met zo'n 20 euro (10 % extra in vergelijking met de vorige factuur).

Gezinnen met een groot verbruik zien hun factuur - zoals aangekondigd - wel fors stijgen. Soms wel tot 250 euro extra.

Voor meer informatie rond de nieuwe watertarieven, kan je terecht op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/39532/stijgt-of-daalt-jouw-waterfactuur-doe-de-simulatie/