Hoe je zonneboiler onderhouden?

Een zonneboilerinstallatie bevat in vergelijking met PV-panelen voor elektriciteit veel meer bewegende onderdelen. Voor een goede werking en een gegarandeerd lange levensduur is een jaarlijks nazicht daarom aan te raden.

Wanneer controleren?

Het jaarlijks onderhoud van een zonneboiler is niet verplicht, maar wel aangewezen. Reken op een kost van ongeveer 75 tot 125 euro. Het nazicht neemt slechts een tiental minuten in beslag en gebeurt daarom het best gelijktijdig met andere onderhoudswerken.

Omdat je een zonneboiler meestal combineert met een cv-ketel op gas of stookolie, kan je de controle van de zonneboilerinstallatie koppelen aan de verplichte keuring van de cv-installatie (jaarlijks voor stookolie, om de twee jaar bij gas). Combineer je de zonneboiler met een warmtepomp, dan kan de controle van de installatie gelijktijdig met de verplichte jaarlijkse keuring van het koelcircuit van de warmtepomp.

Wat controleren?

Bij een druksysteem (een zonneboilerinstallatie met glycolvulling) moet de kwaliteit van het antivriesmiddel gecontroleerd worden, zodat het ook bij vriestemperaturen van -25 °C nog bescherming biedt. Door dit regelmatig te controleren kan de installateur het antivriesmiddel tijdig vervangen. Verder gaat de installateur na of de systeemdruk nog voldoende hoog is.

Om overdreven ophoping van kalk in het voorraadvat te vermijden, wordt aangeraden het vat minstens één keer per jaar tot één keer om de vijf jaar leeg te maken, afhankelijk van de hardheid van het water. Zo bespaar je tot 50 euro op je energiefactuur. Ook de kwaliteit van de anode moet gecontroleerd worden. Deze beschermt het voorraadvat tegen roesten. De meeste installaties beschikken over een verklikkerlampje. Is dat niet het geval, dan doet de installateur een visuele controle.

Zonnecollectoren reinigen

De collectoren zelf vergen nauwelijks onderhoud. Controleer voor ze voor alle zekerheid één keer per jaar op stofophoping of mosvorming. Zijn ze erg vuil, dan kan je ze reinigen met helder water en een doek, spons of telescopische borstel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media