Vanaf 2023 krijgen Vlamingen een digitale watermeter

Na de digitale meter voor elektriciteit en gas, willen de Vlaamse drinkwaterbedrijven nu ook een digitale meter voor water. Momenteel loopt er een pilootproject bij 70.000 Vlaamse gezinnen. Als dat succesvol is, wordt de digitale watermeter vanaf 2023 verder uitgerold. Welk verschil maakt zo’n digitale watermeter? En wanneer ben jij aan de beurt?

Hoe werkt het?

Het systeem van de digitale watermeter is vergelijkbaar met dat van de digitale gas- en elektriciteitsmeter. De nieuwe digitale watermeter stuurt je waterverbruik automatisch digitaal door naar de watermaatschappij. Je hoeft dus nooit meer zelf je meterstanden door te geven. Dankzij de digitale koppeling, krijgt de watermaatschappij elke dag een beeld van de hoeveelheid water die je precies verbruikt. Daardoor kan ze sneller een ongebruikelijk hoog verbruik detecteren en mogelijke lekken opsporen.

Uitrol vanaf 2023

Momenteel loopt er een pilootproject tussen Fluvius en de drie grootste drinkwaterbedrijven De Watergroep, Farys en Pidpa waarbij er dit jaar bij 70.000 Vlaamse gezinnen een digitale watermeter wordt geïnstalleerd. Indien het proefproject een succes is, krijgt vanaf 2023 zo’n 80% van de Vlaamse gezinnen een digitale watermeter. Tegen 2030 moet iedereen in Vlaanderen er een hebben.

Samen met vervanging van elektriciteits- en gasmeter

Het is momenteel nog niet mogelijk om zelf een digitale watermeter aan te vragen. Als jij aan de beurt bent, krijg je tijdig een verwittiging. De digitale watermeter wordt dan gratis bij je thuis geplaatst en de vervanging gebeurt indien mogelijk samen met de vervanging van je elektriciteits- en/of gasmeter. Op die manier moet er maar één keer een installateur bij je langskomen en worden alle oude meters tegelijkertijd vervangen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media