livios logo

Nooit meer energie verspillen? Volg je verbruik op met een smarthomesysteem

Amper een op de vier (ver)bouwers die een smarthomesysteem aanschaffen, doet dat om energie te besparen. Toch kan slimme sturing net daar een meerwaarde bieden, zeker nu in Vlaanderen de elektriciteitstarieven zijn veranderd en het systeem met de terugdraaiende teller is afgeschaft. Wil jij ook energie en geld besparen? Zo hou je je verbruik optimaal in de gaten.

Een extreem koude winter of hete zomer, een waterlek, energieverslindende huishoudtoestellen,… Er zijn heel wat factoren die je energiefactuur mogelijk naar ongewenste hoogtes stuwen. Door je water- en energieverbruik op de voet op te volgen, kan je je energiebronnen efficiënter inzetten en onverwachte extra uitgaven in de kiem smoren. De handigste manier om dat te bereiken, is met een smarthomesysteem. Omdat je al gauw 10% op je jaarlijkse energiefactuur bespaart, heb je die eenmalige kost snel terugverdiend.

Efficiëntie troef

Een van de populairste smarthometoepassingen is de slimme thermostaat. De modellen van tegenwoordig kan je niet alleen zelf vanop afstand bedienen met een app op je smartphone, maar bepalen na een tijdje zelf wanneer ze de verwarming het best in gang zetten en weer stoppen. Zo verbruik je nooit meer gas of elektriciteit dan echt nodig is. Natuurlijk kan je ook zelf bijsturen, bijvoorbeeld als je onverwacht in de file staat en wat later dan normaal thuis komt van werk. Dat je kan zien hoeveel gas, water en elektriciteit je op het moment zelf of op dagelijkse basis verbruikt en hoeveel energie je zonnepanelen op elk moment produceren, maken het helemaal overzichtelijk.

 

domotica display smarthome Touchscreen

Slimme thermostaten bepalen tegenwoordig zelf wanneer ze de verwarming het best in gang zetten en weer stoppen.

Foto Niko Home Control
  

zonnepanelen dak intallateur

Nu de terugdraaiende teller wegvalt, is een smarthomesysteem dé manier om zelfopgewekte elektriciteit optimaal in te zetten.


© Getty Images  

Haal de energievreters eruit

Met de nieuwste smarthometoepassingen volg je niet alleen je elektriciteitsverbruik van minuut tot minuut op in kWh, maar ook in euro’s. Daardoor merk je meteen in welke mate bepaalde huishoudtoestellen je factuur ongunstig beïnvloeden, zoals een oude energieverslindende koelkast of (vaat)wasmachine. Die kan je vervangen door een ecologischer exemplaar of ze gewoon wat minder gebruiken. Dat geldt trouwens ook voor de apparaten die je meestal in stand-bymodus hebt staan. Om een nog beter beeld van je stroomverbruik te krijgen, kan je de toepasselijke gegevens ook op maand- of jaarbasis bekijken en seizoensgebonden energievreters ontdekken.

Tip: Ook zonwering, verlichting en ventilatie kan je zo instellen dat ze nooit onnodig in gang schieten.

Haal het maximale uit je zonnepanelen

Voor de getroffen zonnepaneleneigenaars die sinds kort geen beroep meer kunnen op het systeem van de terugdraaiende teller, is een smarthomesysteem misschien wel dé manier om zelfopgewekte elektriciteit optimaal in te zetten. Je kan namelijk constant opvolgen hoeveel stroom je zonnepanelen produceren, hoeveel je daar zelf van verbruikt en of ze wel naar behoren presteren. Merk je dat ze beter kunnen? Dan bestaan er tips om het rendement op te krikken. Sommige slimme systemen bepalen bovendien automatisch het ideale moment om je productie in te zetten voor je (vaat)wasmachine, elektrische oplaadpaal en andere thuistoepassingen. Zit je met een overschot? Dan kan je bijvoorbeeld ook zelf je warmtepomp even wat extra aan het werk zetten.

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Met de nieuwste smarthometoepassingen volg je niet alleen je elektriciteitsverbruik van minuut tot minuut op in kWh, maar ook in euro’s.

Foto Liebherr
  

keukenkraan kraan spoelbak volumekraan EVOL-S

Sommige systemen bieden je zelfs een overzicht van het aantal liters water die douche, toilet en vaatwasser nodig hebben.

Foto BLANCO Benelux Kitchen Technology
  

Hou je waterverbruik binnen de perken

Ook door je waterverbruik in de gaten te houden, kan je de geldkraan wat strakker dichtdraaien. Net zoals bij je elektriciteit, zie je met een smarthometoepassing in een oogopslag hoeveel water er op het moment zelf en op dag-, maand- en jaarbasis uit je leidingen stroomt. Sommige systemen bieden je zelfs een overzicht van het aantal liters die onder meer je douche, toilet en vaatwasser nodig hebben en hoeveel je daarvoor betaalt. En dat vaak zowel in cijfer- als grafiekvorm. Bovendien merkt zo’n slimme toepassing op wanneer je met een lek zit en stuurt die je onmiddellijk een melding via de app op je smartphone. Wil je echt weten hoe zuinig je met water omspringt? Dan kan je je verbruik vergelijken met dat van een gemiddeld Belgisch gezin.

Tip: Je kan je gasverbruik op dezelfde manier opvolgen als dat van je water en elektriciteit.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/59621/nooit-meer-energie-verspillen-volg-je-verbruik-op-met-een-smarthomesysteem/