livios logo

Getest: nieuw watermanagementsysteem tegen waterschade

Met Pontos brengt Hansgrohe een compleet watermanagementsysteem op de markt om je woning tegen waterschade te beschermen. Het systeem bestaat uit twee verschillende toestellen die ook elk afzonderlijk kunnen werken: de watersensor Pontos Scout en de watermanager Pontos Base. Deze zouden voor meer comfort en veiligheid zorgen. Onze redactie nam zelf de proef op de som en installeerde de Pontos Scout.

Vochtsensor Pontos Scout

Pontos Scout is een kleine ronde vochtsensor die op batterijen werkt en in verbinding staat met je smartphone. Deze slimme watersensor meet de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur in een bepaalde ruimte en waarschuwt ook voor vorst en lekken. In de Hansgrohe-app kan je de metingen raadplegen. Hier kan je zelf grenswaarden instellen voor de luchtvochtigheid en temperatuur. Bij een te hoge of lage luchtvochtigheid of temperatuur of bij een lek informeert de Pontos Scout je via een alarmsignaal en een pushbericht in de app. Zo heb je controle over het juiste klimaat in een kamer.

Pontos scout vochtsensor watersensor waterlek opsporen

Pontos Scout is een kleine ronde vochtsensor die in verbinding staat met je smartphone.

Foto Hansgrohe
  

Pontos scout vochtsensor watersensor waterlek opsporen

Hij meet de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur in een bepaalde ruimte.

Foto Hansgrohe
  

Pontos scout vochtsensor watersensor waterlek opsporen

Deze slimme watersensor waarschuwt ook voor vorst en lekken en meldt de storing of het lek aan de Pontos Base.

Foto Hansgrohe
  

Toepassingsmogelijkheden

Je kan de Pontos Scout op verschillende manieren gebruiken. Verbind je het toestel niet met je smartphone? Dan meldt de Pontos Scout een storing via een lichtsignaal en een luid waarschuwingssignaal. In combinatie met de app krijg je ook een pushbericht op je smartphone en heb je steeds informatie over het klimaat in de ruimte in kwestie. Beschik je ook over de Pontos Base? Dan meldt de Pontos Scout de storing of het lek aan de Pontos Base en wordt je waterleiding ook meteen geblokkeerd om waterlast te voorkomen.

Getest: heel toegankelijk en gevoel van veiligheid

De Pontos Scout is heel makkelijk te verbinden met je smartphone. Eerst moet je de sensor activeren in de Hansgrohe-app die gratis beschikbaar is in de Appstore. Ik downloadde hier de app, maakte een account aan en volgde de stappen die op mijn scherm verschenen om het toestel te connecteren. Daarna plaatste ik de Pontos Scout in mijn badkamer op 30 cm van de muur zoals beschreven staat en stelde ik de grenswaarden voor de temperatuur en luchtvochtigheid in via de app.

Ideaal voor de badkamer…

Wat merk ik? De temperatuur blijft redelijk constant in mijn badkamer en schommelt rond de 20°C. Als ik een douche neem, stijgt de luchtvochtigheid soms tot wel 75%. Dit is veel te hoog: een goede luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%. Uit de grafieken in de app kan ik afleiden dat ik mijn ventilatie best op het hoogste niveau instel als ik douche.

… of berging

Nadat ik dit heb getest, heb ik het toestel definitief in mijn berging geplaatst. Gelukkig kan je de ruimte eenvoudig veranderen in de app. Ik wil de Pontos Scout hier laten staan, omdat ik in het verleden al eens een waterlek heb gehad door de wasmachine. Toen ik terugkwam van vakantie stond er een grote plas water. Met dit toestel heb ik nu een gerust gevoel en ik kan ook in de gaten houden of het niet te warm wordt in mijn berging. Toch belangrijk als je weet dat ik in deze ruimte ook drank en droge voeding bewaar. 

 

watermanagementsysteem Pontos Base waterlek opsporen waterleiding

De Pontos Base controleert de leidingen en kijkt of er een abnormaal waterverbruik is, wat zou kunnen wijzen op een lek.

Foto Hansgrohe
  

watermanagementsysteem Pontos Base waterlek opsporen waterleiding

Als het toestel vermoedt dat er een lek is, sluit het de watertoevoer automatisch af en krijg je een melding in de app.

Foto Hansgrohe
  

Watermanager Pontos Base

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is er de Pontos Base. Dit toestel sluit je direct aan op de centrale waterleiding. De Pontos Base controleert de leidingen en kijkt of er een abnormaal waterverbruik is, wat zou kunnen wijzen op een lek. Als het toestel vermoedt dat er een lek is, sluit het de watertoevoer automatisch af en krijg je meteen een melding in de Hansgrohe-app. Je kan de Pontos Base opnieuw ontgrendelen via je smartphone of aan het apparaat zelf. Het toestel blijft ook werken bij een stroompanne dankzij een geïntegreerde batterij en noodsleutel. Daarnaast meet en controleert de Pontos Base je waterverbruik. Deze statistieken kan je raadplegen in je app. Ook krijg je waardevolle informatie over de hardheid van het water of over drukdaling.

Meer info: www.hansgrohe.be

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/getest-nieuw-watermanagementsysteem-tegen-waterschade/