livios logo

Rekenvoorbeeld regenwaterrecuperatie

De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks ongeveer 120 liter drinkwater. En dit voor toepassingen waarvoor hij net zo goed regenwater kan gebruiken.

Regenwater is makkelijk op te vangen en bovendien gratis. Vandaar de verplichting bij nieuwbouw om een regenwaterput te installeren. Zo sla je drie vliegen in één klap: je helpt mee overstromingen voorkomen, je bent zuiniger met het kostbare drinkwater en je bespaart op je waterfactuur!

Toepassingen

Onderstaande tabel toont waarvoor je het gratis verworven regenwater kan inzetten:

Spoeling toiletten 43 liter/dag
Linnen was 5 liter/dag
Tuin 5 liter/dag
Schoonmaak 5 liter/dag

Samen heb je voor deze toepassingen 69 liter/dag of zo'n 25.000 liter/jaar (of 25 m³) per persoon nodig. Oftewel 100 m³ voor een gezin met 2 kinderen. Natuurlijk is dit een ruwe schatting. Jouw concrete situatie kan verschillen.

Hoeveel water?

Jaarlijks valt er tussen de 700 en 1.000 mm neerslag, dus tussen de 700 en 1.000 liter per m². Februari, maart en april zijn - in tegenstelling tot wat je zou verwachten - drogere maanden. Juli en augustus zijn de natste maanden. Als je dus een dak hebt van 100 m² (het gaat om het geprojecteerde oppervlak, dus het grondoppervlak) valt daar gemiddeld 800 x 100 = 80.000 liter of 80 m³ op.

Regenwater is makkelijk op te vangen en bovendien gratis.

Foto Vandebroucke F.
  

Vandaar de verplichting bij nieuwbouw om een regenwaterput te installeren.

Foto O beton
  

Niet te groot, niet te klein

Een deel komt in de regenpijp terecht. Je mag rekenen op 80 %, (80 m³ x 80 %= 64 m³) en een deel gaat verloren in de filter, zodat je ook daar maar 85 % overhoudt (64 m³ x 85 % = 54,4 m³). Let wel, dit is de hoeveelheid per jaar, dit betekent natuurlijk niet dat je een tank moet installeren van 54,4 m³.

Als de hoeveelheid water, die je nodig hebt, ongeveer gelijk is aan de regen die je via het dak kan opvangen, vermenigvuldig je dat getal met 0,06. In ons voorbeeld: 54,4 m³ x 0,06 = 3,264. Hier denken we dus aan een tank van 3 tot 3,5 m³.
Is het verschil groter dan 20 % en kleiner dan 50 %, dan vermenigvuldig je de vraag met 0,03. Een voorbeeld: ons gezin heeft een vraag van 100 m³, het aanbod is 54,4 m³, de tank wordt 100 x 0,03 = 3 m³.

Voorwaarden

Een tank moet natuurlijk een lange levensduur hebben. Bovendien wil je zo weinig mogelijk bacteriën en algen. De tank wordt daarom liefst koel, maar vorstvrij (dus diep genoeg in de grond) geplaatst, Zorg ook dat er geen lichtinval mogelijk is en dat de tank goed is afgesloten. Natuurlijk is er ook een deksel, zodat je hem goed kan onderhouden.

Bronnen: VMM - E.Jansseune - E H2O techniek


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/rekenvoorbeeld-regenwaterrecuperatie/