livios logo

Vraag naar grondwaterputten blijft stijgen

Steeds meer Vlamingen willen een grondwaterput. Dat melden De Tijd en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De VMM ziet al verschillende jaren een stijging van het aantal nieuwe putten. Eind 2017 hadden officieel al 56.179 Vlaamse gezinnen een grondwaterput: 3% meer dan in 2014. Zonder de 14.511 putten die alleen voor tuinirrigatie of als regenwateralternatief dienen, steeg het aantal op vier jaar tijd met 22%. Maar liefst 74% van de particulieren met een grondwaterput verbruikt geen leidingwater.

Een groene tuin

De VMM beschikt nog niet over cijfers van 2018, maar ook vorig jaar ging de vraag naar grondwaterputten omhoog. En woordvoerster Katrien Smet meldt dat de VMM zeker een stijging opmerkt. “Al kan die wat versterkt zijn doordat putboorders sinds 2017 elke put verplicht moeten aangeven”, zegt Smet in De Tijd. De reden voor de toename? Mensen vrezen dat ze hun tuin niet groen kunnen houden. Bovendien speelt de hogere drinkwaterprijs een rol: de voorbije vier jaar steeg die met 7%, ten opzichte van 2010 zelfs met 37%.

Eind 2017 hadden officieel al 56.179 Vlaamse gezinnen een grondwaterput.

Foto Getty Images
  

Afhankelijk van je verbruik betaalt een grondwaterput zich misschien nooit terug.

Foto Getty Images
  

Niemand weet hoeveel

Officieel zijn er tot en met 2017 56.179 particuliere grondwaterputten gemeld bij de VMM. Maar volgens Katrien Smet kunnen het er net zo goed 200.000 zijn. Elke particulier die grondwater verbruikt, moet namelijk heffingen betalen voor de lozing ervan. De VMM vermoedt dat daaruit misbruik ontstaat en dat heel wat particulieren hun put daarom niet melden. Sinds 2017 moeten putboorders wel een erkenning hebben en elke geboorde put aangeven bij de VMM. Maar hoeveel waterputten Vlaanderen echt telt, blijft dus een vraagteken.

Tip: Overweeg je om een grondwaterput te laten plaatsen? Misschien is een regenwaterput voor jou een goed alternatief.

Loont een grondwaterput de moeite?

Na hoeveel jaar betaalt een grondwaterput zich terug? Misschien zelfs nooit, denkt Katrien Smet. Volgens de VMM betaalt een gemiddeld gezin van 2,3 personen 365 euro per jaar voor leidingwater. Een put voor drinkbaar water van zo’n 50 meter diep kost minstens 5.000 euro, inclusief de pompinstallatie. Maar daarom heb je je investering na 13 jaar nog niet terugverdiend. Maar 151 van die 365 euro betaal je voor het water zelf. De rest gaat naar heffingen, btw en vaste kosten. De terugverdientijd bedraagt dan al 33 jaar. Als je een groter gezin hebt en meer drinkwater verbruikt, kan een put wel lonen.

Bovendien moet je een lozings- en zuiveringsheffing betalen voor je waterput. Vandaar de meldingsplicht voor particulieren. Drink je alleen water uit je eigen put en heb je geen aansluiting voor leidingwater meer nodig? Dan bedraagt de heffing 40 euro per persoon per jaar. Neem je wel nog leidingwater af? Dan betaal je 13 euro per persoon per jaar.

Lees ook:

Bron: De Tijd


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/vraag-naar-grondwaterputten-blijft-stijgen/