livios logo

Welk btw-tarief om afwateringssysteem te vervangen?

Vraag

Het afwateringssysteem, zowel voor regenwater als voor sanitair water, buiten de woning is dringend aan vervanging toe (+oude regenput uitsluiten, septische put uitsluiten, alle leidingen vervangen...). Er wordt een btw-tarief van 21% aangerekend in de offerte omdat alles' buiten' de woning valt. Is dit correct?

Antwoord

"De 6% BTW-regeling bij de renovatie van een woning geldt enkel voor materialen en werkuren ‘in onroerende staat’, m.a.w. als het over een intrinsiek deel van de woning gaat", stelt Claude Tjoen van Wavin.

"Voor werken rondom de woning, zoals de aanleg van buitenriolering, geldt het verlaagde BTW-tarief niet. Er bestaan wel enkele uitzonderingen: opritten (wanneer ze een verbinding maken tussen de openbare weg en de woning), garages (als ze bij de woning horen) en terrassen (als ze aan de woning grenzen)."

Beantwoord door: Claude Tjoen, Wavin Belgium NV
Meer beantwoorde vragen over Onderhoud en waterbesparing

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/onderhoud-en-waterbesparing/vraag/33403/welk-btw-tarief-om-afwateringssysteem-te-vervangen/