Geiser (doorstromer)

Geisers of doorstroomtoestellen produceren alleen warm water als je de warmwaterkraan opendraait. Daardoor beschik je over een onbeperkte hoeveelheid warm water en verbruiken de toestellen weinig of geen energie als er geen vraag is naar warm water.

Kenmerken

Geisers zijn meestal kleiner en goedkoper dan boilers. Ze leveren per minuut ook minder warm water. Let op: het maximale debiet hangt af van het beschikbare vermogen. Bij geisers met te klein vermogen duurt het lang om grote hoeveelheden warm water af te tappen. Een andere beperking: bij zeer kleine waterafname kan de brander slecht functioneren.

De wachttijd tot warm water is afhankelijk van:

  • Tapsnelheid.
  • Dikte van leidingen.
  • Afstand tussen geiser en kraan (hoe korter afstand van bad/douche tot geiser, hoe beter).
  • Isolatie van leidingen (buizen isoleren om warmteverliezen te beperken).

Let op aftapdebiet

warm water voor5 l/min.10 l/min.13 l/min.16 l/min.20 l/min.
Gootsteen + wastafel***--
Gootsteen + wastafel + douche --****
Gootsteen + wastafel + bad--***
Gootsteen + wastafel + douche + bad + bidet---**

Kalkafzetting

In streken met hard water kan je volgens verschillende installateurs met een doorstromer of platenwarmtewisselaar al na 1,5 jaar problemen krijgen door kalkafzetting. Een waterverzachter biedt hiervoor de oplossing. Er bestaan verschillende soorten.

Energiebron

Gas

De meeste geisers of doorstroomtoestellen werken op gas. Toestellen met elektronische ontsteking zijn energiezuiniger dan apparaten met een waakvlam. Het vermogen van gasgeisers varieert van 8 tot 28 kW, wat overeenkomt met een debiet van 5 tot 16 liter per minuut.

Geisers met een vast vermogen draaien altijd op dat maximumvermogen zodra je de warmwaterkraan opendraait. Om energie te besparen werden geisers ontwikkeld waarvan je het vermogen zelf kan instellen. Nog zuiniger zijn toestellen met modulerend vermogen. Hierbij varieert gastoevoer automatisch op basis van gevraagde debiet.

Een doorstroomtoestel op gas vergt een schoorsteen met boven- en benedenverluchting en een beveiligingssysteem dat geiser uitschakelt bij terugslag in schoorsteen. Bespaar nooit op veiligheid: weinig kwalitatieve of slecht onderhouden gasgeisers kunnen, in combinatie met onvoldoende ventilatie, leiden tot koolstofmonoxidevergiftiging. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor gesloten systemen. Daarvoor heb je geen schoorsteen nodig want de geiser haalt geen zuurstof uit de ruimte waarin hij staat.

Elektriciteit

Behalve gasgeisers heb je ook elektrische doorstroomtoestellen. Deze zijn meestal duurder in verbruik en goedkoper in installatie. Er is een aanpassing van het bestaande elektriciteitsnet is nodig. Dat kan soms zorgen voor extra belasting van elektrische vermogen.

Propaan

Voor wie niet over aardgasaansluiting beschikt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media