Regenwater recupereren bij renovatie

Is regenwaterrecuperatie een optie voor jouw woning? Makkelijk te integreren in nieuwbouw, maar bij renovatie liggen de kaarten anders. Is het haalbaar bij een verbouwing? Komen er bij de installatie breekwerken aan te pas? En hoeveel kost het? Huseyin Kaya van groothandel Lambrechts kraakt onze vragen.

 • Regenwaterrecuperatie
 • rioolaansluiting hemelwaterput
  © VMM
 • pomp
  Foto WILO
 • regenwaterfilter pluviofilter filter
  Foto BWT Belgium
 • Regenwaterrecuperatie

Een regenwaterrecuperatiesysteem bestaat uit twee delen:

 1. Een waterreservoir: hier komt al het regenwater uit de regenafvoerpijpen samen.
 2. Een pomp: zuigt het water aan en stuurt het naar de collector.

1. Het reservoir

Dat is een regenwaterput uit beton of kunststof. "Eerste vereiste: ruimte om die put in te graven. Er zijn lage reservoirs uit kunststof die niet zo diep de grond in moeten, maar die nemen natuurlijk ook plaats in."

En rijhuizen?

Woningen met een beperkte 'buitenoppervlakte' vallen uit de boot. Denk bijvoorbeeld aan rijhuizen met een kleine voortuin of terras. "Bepaalde opslagtanks kan je in de kelder plaatsen. Maar die zijn qua inhoud beperkt. Er moet trouwens altijd een overloop zijn naar de riolering. Want als je tank volzit, moet dat extra regenwater ergens naartoe kunnen."

Zet je niet meteen vast...

"Voor het echte werk, spreek je al snel over duizenden liters." Bij nieuwbouw is bijvoorbeeld een regenwaterput van 5.000 liter het wettelijk minimum. "Als je als verbouwer kiest voor waterrecuperatie: begin bij een voldoende grote opslagtank."

... en ga voor groot!

Voor welke inhoud je gaat, hangt af van waar je regenwater voor wil inzetten. "Met de juiste filtratie kan zo goed als alles: vaatwasser, afwasmachine, zelfs douchen. We verbruiken dagelijks gemiddeld 150 liter per persoon. Met een te kleine put, zet je je dus meteen vast." En da's jammer. Zeker als je weet dat de meerprijs van een geplaatste put van bijvoorbeeld 5.000 liter verwaarloosbaar is ten opzichte van een van 7.500.

Afvoerbuizen

Tweede vereiste: je dakafvoerbuizen ondergronds tot aan je reservoir krijgen. Wat als terrasklinkers daarvoor moeten sneuvelen? "Dan loopt het kostenplaatje snel op. Als je alleen voor recuperatie een deel van je terras moet opbreken, is het nogal veel moeite."

2. De regenwaterpomp

Reservoir vol regen: check! Nu dat water nog naar binnen krijgen. Dat gebeurt met een koppeling tussen put en pomp. "Dat kan vrij makkelijk. Langs je kelder of kruipkelder. Of via de berging of garage."

Van pomp naar collector

"De ideale plaats voor je pomp? Hangt af van situatie tot situatie. Onder meer van de afstand die je pomp moet overbruggen. Sommige types kan je mee in de put plaatsen. Anders is het meestal de berging, garage of kelder - ergens waar ze makkelijk aan te sluiten is op de collector. Die staat in voor de verdeling en toevoer naar de verschillende tappunten."

Van collector naar tappunten

Maar voor die toevoer is er wel een leiding nodig tussen collector en tappunt. "In nieuwbouw geen probleem, maar bij renovatie is dat een ander paar mouwen. Zeker als je tappunt niet in de buurt staat van waar je water binnenkomt. De ideale situatie is dat je je pomp kan koppelen op een bestaand netwerk. Of als je een kelder hebt: dan trek je de leidingen onder je huis door en kom je naar boven op de juiste plaats."

Opbouw of opbreken?

En als dat geen optie is? "In opbouw over de binnenmuren. Al is dat natuurlijk niet mooi. Idem voor langs buiten. Je vloer opbreken? Alleen zinvol als het kadert in een grotere renovatie."

Plan vooruit

En dat is iets waar nog te weinig verbouwers rekening mee houden. "Als je je vloer uitbreekt voor een nieuwe afwerking of omdat je vloerverwarming wil: plan dan ook waterrecuperatie in. Ook al ben je niet meteen van plan om een regenwaterput in te graven: kijk vooruit en laat je loodgieter de nodige voorzieningen treffen. Dan is het achteraf heel makkelijk om de installatie te integreren."

Wat kost dat?

Het kostenplaatje, ten slotte. "Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende pompen en filters. Alles hangt af van wat je precies wil doen met het gerecupereerde water. Voor 4.000 à 5.000 euro heb je een topinstallatie voor binnen, waarmee alles kan, behalve drinken en koken. Want waterrecuperatie is veel meer dan enkel toiletten doorspoelen."

Economisch versus ecologisch

"Met de juiste installatie bespaar je tot 95 % op je waterfactuur. Maar je krijgt wel geen premies zoals voor zonneboilers, bijvoorbeeld. En een energiefactuur is van een ander kaliber dan je jaarrekening voor water. Weeg je investering dus goed af tegen de besparing die je boekt. Puur ecologisch is het niet meer dan logisch dat je regenwater buffert. En het is een goed wapen tegen overstromingen", besluit Huseyin. "Want er komt minder water rechtstreeks in de riolering terecht."

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media