Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties vanaf 2023

Onze zomers worden droger en drinkwater wordt duurder. Met een regenwaterput houd je een waterbuffer achter de hand en hoef je minder drinkwater te gebruiken. Zo'n put is al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar wordt dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat houdt de nieuwe regel in voor wie verbouwt? Wij zochten het voor je uit.

De installatie van een regenwaterput wordt verplicht bij grondige renovaties vanaf 2023

Op aangeven van minister van Omgeving Zuhal Demir werd een nieuwe Hemelwaterverordening goedgekeurd. De vorige wetgeving dateert uit 2013 en hield geen rekening met de klimaatverandering. Bij nieuwbouwwoningen en bepaalde grondige renovaties (zoals herbouw of uitbreiding van meer dan 40 m2) moest al verplicht een regenwaterput van 5.000 liter worden geplaatst, maar de regels worden nu aangescherpt. Ook andere verbouwprojecten zullen de nieuwe regels moeten volgen.

Die regels houden onder andere in dat woningen met een dak groter dan 80 m² vanaf 2023 een regenwaterput van minstens 7.500 liter moeten voorzien. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter. Is het dak minder dan 80 m² groot, dan volstaat een regenwaterput van 5.000 liter nog steeds.

Daarbovenop wordt ook de grootte van de verplichte infiltratievoorzieningen uitgebreid. De infiltratiezone moet een minimale oppervlakte hebben van een kwart van het verharde terrein. Onder infiltratievoorzieningen verstaat men niet alleen gras of ander groen, maar ook waterdoorlatende verhardingen. Terreinen kleiner dan 40 m² zullen eveneens aan die regel moeten voldoen. Vroeger kregen kleine oppervlaktes nog een uitzondering.

Voor welk soort renovaties geldt de verplichte waterput?

De aangescherpte verplichtingen zijn vanaf 2023 dus ook van toepassing op bepaalde renovatieprojecten. Werk je tijdens je verbouwing aan de afwatering of breid je een bestaand gebouw uit, gecombineerd met werken aan het watersysteem, dan zal je eveneens verplicht zijn een regenwaterput te plaatsen en de infiltratievoorzieningen eventueel uit te breiden. Het gaat dus enkel en alleen om verbouwingen waarbij aan het watersysteem van je woning gewerkt wordt.

Ben je van plan om je dak te isoleren of een nieuwe gevel te plaatsen? Dan geldt de verplichting dus niet. Je voert dan namelijk geen werken uit aan de watervoorzieningen.

De nieuwe regels omtrent de grotere infiltratieoppervlaktes zijn enkel van toepassing wanneer je verhardingen in je tuin of oprit heraanlegt en daarbij ook de funderingslaag vervangt. Oppervlakkige onderhoudswerken ontsnappen aan de nieuwe Hemelwaterverordening.

En wat als ik geen regenwaterput in mijn tuin kan installeren?

Maar hoe zit dat nu als je een kleine woning verbouwt? Wie in een rijhuis woont met een compacte tuin kan moeilijk een regenwaterput installeren. Zeker wanneer je ook geen oprit ter beschikking hebt om de waterput onder weg te stoppen.

Kan er om praktische redenen geen regenwaterput of infiltratievoorziening worden aangelegd, dan zal je daar niet toe verplicht worden. De nieuwe Hemelwaterverordening voorziet voor dergelijke woningen namelijk uitzonderingsmaatregelen. De regelgeving wordt daarom nog onderworpen aan een openbaar onderzoek en een consultatieronde.

Hoeveel kost het om een regenwaterput te installeren?

Hoeveel het kost om een regenwaterput te installeren, hangt af van verschillende factoren: de filters, de pompgroep, de toegankelijkheid van de werf, de toepassingen waarvoor je regenwater wil gebruiken en, uiteraard, de grootte van de regenwaterput.

Een betonnen regenwaterput van 5.000 liter heb je vanaf ongeveer 1.000 euro. Een regenwaterput van 7.500 liter kost al snel 1.250 euro en voor een grote regenwaterput van 10.000 liter leg je ongeveer 1.500 euro neer. Daarbij komen nog btw en transportkosten. Lees hier meer over de kostprijs.

Dankzij een regenwaterput kan je wel tot de helft minder leidingwater verbruiken. Je kan regenwater namelijk gebruiken voor je toiletten, wasmachine, buitenkranen… Dat betekent een flinke besparing op je waterfactuur, waardoor de regenput zichzelf uiteindelijk terugverdient. Bovendien geven de meeste gemeentes een subsidie wanneer je investeert in een regenwaterinstallatie.

Nog belangrijk: wanneer je een regenwaterput installeert, moet de waterinstallatie ook (opnieuw) gekeurd worden. Houd daar rekening mee.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media