livios logo

Combinatie cv en warm water

Bij nieuwbouw worden de warmwaterbereiding en de cv-installatie meestal in één systeem geïntegreerd. Bij renovaties is dat moeilijker haalbaar.

Combiketel

Een veel gebruikt systeem is de combiketel: een combinatie van een gasketel met een doorstroomtoestel. Veel van deze ketels zijn uitgerust met een mini-accumulatiesysteem, dat ervoor zorgt dat er steeds enkele liters water warm zijn.

Nog een trapje hoger op de comfortladder is de ketel met een buffervat van 60 à 80 liter. Hiermee vermijd je niet alleen het probleem van de tapdrempel, maar het systeem maakt ook kortstondige piekdebieten mogelijk.Ook gelijktijdige waterafname via verschillende kranen heeft geen invloed op de watertemperatuur.

verwarming gasketel condensatieketel gascondensatieketel zolder

Bij nieuwbouw worden de warmwaterbereiding en de cv-installatie meestal in één systeem geïntegreerd.

Foto Remeha
  

verwarming gasketel condensatieketel gascondensatieketel zolder CALENTA

Een optie is de ketel met een buffervat van 60 à 80 liter.

Foto Remeha
  

Indirecte boiler

Een andere oplossing zijn indirecte boilers. Die zijn meestal uitgerust met spiraalwarmtewisselaar in de tank, waardoor heet water afkomstig van stookketel wordt gestuurd.

Tank-in-tankboiler

Deze toestellen bestaan uit twee in elkaar geplaatste tanks. De binnenste tank in roestvrij staal bevat sanitaire water. In buitenste tank stroomt heet water afkomstig van stookketel. Deze ketel-boilercombinaties kan je nog best vergelijken met au bain-marie kookprocedé.

Dankzij grote warmteuitwisselingsoppervlak wordt water snel warm en moet er minder warm water worden opgeslagen. Als je warm water aftapt, ontstaat er in tank kortstondige onderdruk. Als je kraan sluit, krijg je kleine overdruk. Doordat binnenste tank vrij kan bewegen, veroorzaken drukschommelingen lichte trilbeweging in behuizing. Zo voorkomt systeem kalkafzetting op warmteuitwisselingsoppervlak.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/combinatie-cv-en-warm-water/