livios logo

Helemaal mee of volledig passé?

Hoe kies je vandaag al de keukenkraan van morgen? Door te anticiperen op de laatste trends! Wij polsten bij Patrick De Francquen (Hansgrohe), Marjan Pittevils (Grohe) en Annick Medats (Ideal Standard) naar de laatste ontwikkelingen: wat is helemaal in, wat volledig passé?

De keuken komt steeds meer op de voorgrond. Idem voor het uitzicht van het kraanwerk.

Foto Ilwa keukens
  

keukenkraan

Twee trends in één: hoog en semi-professioneel.

Foto hansgrohe
  

keukenkraan kraan

Bij deze kraan is het voldoende dat je de uitloop aanraakt om het water te laten stromen.

Foto GROHE
  

keukenkraan

Foto Ideal Standard Belgium
  

Design belangrijk(er)...

Een eerste vaststelling: design wordt steeds belangrijker. De Francquen: "Natuurlijk blijven gebruiksgemak en kwaliteit van doorslaggevend belang. Maar ook het uitzicht van het kraanwerk wint aan belang. Een logisch gevolg van de populariteit van open keukens en keukeneilanden." 

Keuken centraal

Pittevils bevestigt: "Een keuken is niet langer iets apart, een kamer die je wegstopt. Het is een echte leefruimte geworden, waar je gasten ontvangt. Je keuken is voor velen het visitekaartje van je woning. En zo komt je keukenkraan automatisch meer in the picture."

Hoge kranen

De Francquen: "Een trend die zich al enkele jaren doorzet, zijn de hoge kranen. Modellen met een hoge boog zijn nog altijd in, maar tegelijk klassiekers geworden." Pittevils: "Ze zijn ook gewoon enorm praktisch. Al blijft bij ons ook de klassiekere vormgeving erg populair. De eengreepskranen zijn nu de standaard. In de badkamer al langer een vaste waarde, in de keuken na enige vertraging ook."

Elektronica: hot...

Die centralere rol van de (keuken)kraan, vertaalt zich ook op andere manieren. Pittevils: "In de vorm van meer functies. Semiprofessioneel kraanwerk, met uittrekbare uitlopen bijvoorbeeld. Of technologische snufjes. We pakken nu eenmaal graag met iets uit. Maar een kraan die reageert als je 'm aanraakt, is natuurlijk meer dan een gadget: het is in de eerste plaats ook handig. Zo moet je niet langer met vuile handen de hendel bedienen: even aanraken met je elleboog volstaat."

... or not?

De Franquen ziet het niet zo'n vaart lopen met al die elektronica. "Bij ons heeft dat type kranen sowieso een beperkt marktaandeel. Die snufjes spreken slechts een beperkt publiek aan. En er hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, dat niet iedereen wil of kan betalen. Verlies bij al die technologie ook de basiswaarden van een degelijke kraan niet uit het oog. Wij hebben ook een model op de markt dat je kan bedienen met je armen. Maar dan met een manuele knop. Da's goedkoper en makkelijker bij eventuele herstellingswerken."

Start/stop

Pittevils: "Ik vind dat die meerprijs meevalt, zeker als je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt. Elektronica zal volgens mij steeds belangrijker worden. Wat vandaag nog een snufje is, is morgen de standaard. Technologie kan ook een steentje bijdragen tot waterbesparing. Een kraan die automatisch start en stopt is zuiniger dan eentje die gewoon blijft lopen terwijl je je tanden poetst."

(Water)besparing

Ook bij Ideal Standard zetten ze in op besparing. Annick Medats: "De kranen met BlueStart Technology openen enkel over de koudwaterstand. Het is dus onmogelijk om je kraan open te draaien op de warme stand. Zo verspil je geen onnodig warm water omdat de hendel nog in het midden stond."
"De IdealBlue Technology zorgt dan weer voor 80 % minder stilstaand water. Een wapen tegen de verspreiding van bacteriën."

Lucht vult niet

In de badkamer lijkt waterbesparing veel meer aan de orde dan in de keuken. De Franquen heeft daar zo zijn eigen visie op. "Da's toch niet meer dan normaal? In de keuken verwacht je andere dingen van je kraan dan in de badkamer. In de keuken wil je snel je kookpot vullen. In de badkamer wil je liefst niet te veel water verbruiken als je doucht. Daarom wordt er lucht onder gemengd. Maar met lucht vul je je kookpotten natuurlijk niet ..."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/helemaal-mee-of-volledig-passe/