livios logo

Hoe kies je kindveilige badkamerkranen?

Kinderen en warmwaterkranen. Bij mama’s en papa’s gaan er nu alarmbelletjes af, want het is een combinatie die fout kan aflopen. Bestaat er zoiets als kindveilige badkamerkranen? En zo ja, op welke manier beschermen die je kleine mannen dan? We vroegen het aan Valérie Verduyckt van Grohe, Linda Goossens van Ideal Standard en Patrick De Francquen van Hansgrohe.

kraan douche douchekraaan thermostatische kraan Grohe

Met een thermostatische kraan kan je vooraf de watertemperatuur instellen.

Foto GROHE
  

Thermostatische kraan op één

De drie zijn het met elkaar eens: een kindveilig bad en kindveilige douche beginnen met een thermostatische kraan. Met dit type kan je - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eengreeps- of tweegreepsmengkraan - exact de temperatuur instellen vooraleer je het water laat stromen. De Francquen: "Zo sluit je ook het risico uit dat je kind enkel het warme water opendraait."

Draai eens lekker door!

badkamer kranen bad douche douchegoot lavabo spoelbak

Dankzij een veiligheidsknop kan je niet per ongeluk over een bepaalde maximumtemperatuur gaan.

Foto Ideal Standard Belgium
  

Een extra troef bij de thermostatische modellen is de temperatuurbegrenzer. Verduyckt van Grohe: "Die zorgt ervoor dat je niet hoger dan een bepaalde temperatuur kan gaan, zonder dat je het veiligheidsmechanisme afzet. Dat kan enkel met een gecombineerde handbeweging: de knop induwen en verder doordraaien. Iets waar een kind niet toe in staat is." De maximumtemperatuur staat standaard ingesteld op 38° C, maar is afhankelijk van fabrikant tot fabrikant. Bij de kranen van Hansgrohe is dat bijvoorbeeld 40°C.

Keep it cool

badkamer badkraan

Hou er rekening mee dat de kraan zelf ook niet te warm mag worden.

Foto GROHE
  

"Een kind trekt zich soms ook recht aan de badkraan", gaat Verduyckt verder. "Als die dan gloeiend heet is, loopt het fout af. Kies daarom voor een kraan die niet warmer kan worden dan de watertemperatuur. Het binnenwerk bij onze kranen is zo aangepast dat de koudwaterleiding tegen de oppervlakte van de kraan loopt." Goossens van Ideal Standard: "Bij ons beschermt de geïsoleerde behuizing tegen mogelijke risico’s." Hansgrohe kiest voor een volledige ontkoppeling van de behuizing en het kraanoppervlak.

Mini-thermostaat

Een thermostatische kraan lijkt dus een zekerheid in een kindveilige badkamer. Maar hoe zit dat aan de lavabo? Verduyckt: "Die kraan kan je uitrusten met een mini-thermostaat. Daarmee kan je dan alsnog een maximum aanvoertemperatuur instellen. Je kan de thermostaat makkelijk wegwerken in het kastje onderaan de lavabo."

Zelf aan de slag!

De Franquen besluit met een alternatieve oplossing. "Als je een beetje handig bent, kan je met een inbussleutel en schroevendraaier zelf de aanvoertemperatuur van onze kranen regelen."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/hoe-kies-je-kindveilige-badkamerkranen/