livios logo

Low Impact Man: twee emmertjes water halen


  

Steven Vromman gaat sinds 1 mei 2008 door het leven als Low Impact Man. Doel van zijn project is om te leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Een belangrijk onderdeel is zijn waterverbruik verminderen van 120 liter per dag naar amper 20 liter.

De gemiddelde Belg gebruikt dagelijks 120 liter leidingwater. Mijn doel als Low Impact Man is om dagelijks maximaal twintig liter leidingwater te gebruiken. Na het toepassen van een aantal tips is het verbruik ondertussen gezakt tot ongeveer vijftien liter per dag. Dit lijkt een flinke prestatie, maar is eigenlijk eenvoudig te realiseren.

Regenwater opvangen

Steven Vromman


  

Het volstaat te beseffen dat het water uit de kraan perfect gezuiverd en hoogwaardig drinkwater is. En dus veel te goed om door het toilet te spoelen of om te verspillen aan het wassen van een auto of besproeien van de tuin. Om minder leidingwater te gebruiken, is de belangrijkste stap wellicht regenwater opvangen en gebruiken. In mijn geval is er geen regenwaterput, maar op de binnenkoer staan twee regenwatertonnen van elk 260 liter. Onder het neuriën van de bekende melodie ‘twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen’, ga ik enkele keren per dag mijn emmertjes vullen aan de regenton.
Ik woon op de eerste verdieping, en heb ondertussen honderden emmers naar boven gebracht. Dat is wel goed voor de conditie, maar natuurlijk niet de meest comfortabele aanpak, zeker als op ongepaste momenten alle emmers leeg blijken te zijn. Ondertussen is bij nieuwbouw het voorzien van een hemelwateropvang bijna standaard en is werken met regenwater in zo’n geval even makkelijk als met leidingwater.

15 liter volstaat

Het hemelwater gebruik ik dan voor de wc, voor het begieten van de planten in huis en voor sommige poetsklussen. Het regenwater zou ook kunnen gebruikt worden voor de wasmachine, maar die vullen met een emmer lukt me voorlopig niet. Leidingwater gebruik ik enkel om te drinken, te koken, om mezelf te wassen, de afwas te doen en voor de wasmachine. Vijftien liter per persoon en per dag blijkt hiervoor voldoende te zijn.

Tips

Voor wie nog op zoek is naar tips om het waterverbruik te verminderen, hier zijn er nog een paar.


  

  • Op vakantie? Sluit de hoofdkraan. Laat bij thuiskomst de kraan wel even lopen voor je er gaat van drinken (water opvangen natuurlijk).
  • Een bad is goed voor 120 liter water (of acht dagen water voor de Low Impact Man). De gemiddelde douchetijd in België zou acht minuten bedragen, met een gewone douchekop komt dit in de buurt van de 120 liter. Een douche die langer duurt dan acht minuten met een gewone douchekop dan verbruik je meer dan met een bad. Met een spaardouchekop bespaar je toch zeker 30%.
  • Soms moet je even de kraan laten openstaan voor er warm water beschikbaar is. Vang dit water op en gebruik het voor de planten of voor het toilet.
  • Als je de kans hebt om water van bad of douche te recupereren dan is dit ideaal om het toilet door te spoelen. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om het spoelwater van de wasmachine te recupereren. Mijn grootmoeder gebruikte dat vroeger om het voetpad te poetsen.
  • Dagelijks wordt de kraan vele keren opengedraaid. Om even de handen te wassen, tanden te poetsen, een vaatdoek uit te spoelen. Let er op om de kraan niet onnodig te laten openstaan. Je kan ook het debiet van de kraan verminderen door een waterspaarsproeier op de kraan te plaatsen. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat er meer lucht met het water gemengd wordt.
  • Afwassen met een lopende kraan is uiteraard geen goede zaak voor je waterverbruik.
  • Gebruik je wasmachine en vaatwasser slechts als ze vol zijn. Zo bespaar je op water, op wasproduct en op energie. Een aantal toestellen hebben ook een waterbesparend programma.
  • Wekelijks de auto wassen is volgens mij niet van levensbelang, wassen met een tuinslang is bijzonder waterverslindend. Met enkele emmers moet het ook mogelijk zijn, of tijdens een fikse regenbui.
  • Bekijk ook de Liviostips ivm water besparen.

Meer over Low Impact Man op www.lowimpactman.be

Andere Liviosartikels over Low Impact Man:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/low-impact-man-twee-emmertjes-water-halen/