livios logo

UITGEREKEND: Wat kost een zonneboiler?

Je zou graag profiteren van gratis zonne-energie en je wilt weten hoeveel 'gratis' precies kost? We vroegen het aan Dieter Vincke van fabrikant Stiebel Eltron.

Hoe groter je gezin, hoe meer collectoren en hoe groter de boiler. En hoe meer je betaalt voor je installatie.

Foto STIEBEL ELTRON
  

"De kwaliteit van de boiler zelf is een belangrijke prijsdeterminant. Zo zijn er die langer meegaan of beter geïsoleerd zijn. Daar betaal je natuurlijk wat meer voor."

Foto Remeha
  

Twee installateurs hebben ongeveer één dag nodig om de klus te klaren.

Foto STIEBEL ELTRON
  

Absolute bodemprijs: 2.500 euro

"2.500 euro is de vertrekprijs voor een gezin van twee personen. Daarvoor krijg je een boiler van 150 liter, een zonnecollector van 2,5 m² en alle installatietoebehoren", begint Vincke. Niet inbegrepen: btw, plaatsing en premies. Stiebel Eltron werkt met vlakkeplaatcollectoren. Hou er rekening mee dat die gewoonlijk wat goedkoper zijn dan een vacuüumbuizensysteem.

Gezin van vier: vanaf 4.000 euro

"Heb je een groter gezin? Dan heb je een grotere boiler nodig, meer panelen én meer centen. Voor een gezin van vier betaal je minstens 4.000 euro. Daar krijg je een boiler van 300 liter voor en twee zonnecollectoren. Vanaf persoon nummer vijf, moet je rekenen op zo'n 250 euro extra per gezinslid", vertelt Vincke. "Boilers van 300 liter kunnen naast het sanitair, ook de vaatwasser en afwasmachine voorzien van warm water."

Kwaliteit boiler

"De kwaliteit van de boiler zelf is een belangrijke prijsdeterminant. Zo zijn er die langer meegaan of beter geïsoleerd zijn. Daar betaal je natuurlijk wat meer voor. Die meerprijs verdien je terug omdat betere isolatie gelijk staat aan minder warmteverlies. Wat weer resulteert in minder energieverbruik."

Plat of schuin dak?

"De collectoren zijn geschikt voor zowel schuine als platte daken. Maar bij platte daken betaal je wat meer voor de extra hulpstukken om het paneel juist te kantelen. Dit is ook zo als je je zonneboiler wilt inschakelen voor je vloerverwarming. Dan moeten de panelen een grotere hellingshoek hebben om de zonnestralen optimaal op te vangen in de winter."

Meer weten over de impact van de hellingsgraad op het rendement?

Levering en installatie

"Twee installateurs hebben ongeveer één dag nodig om je hele systeem te plaatsen", weet Vincke. "Ben je aan het renoveren? Dan zullen ze meer werk hebben. Denk bijvoorbeeld aan omkastingen om de leidingen weg te werken. Je zal dus meer moeten betalen. Hou ook rekening met extra leveringskosten als er bijvoorbeeld een hoogtewerker of kraan aan te pas komt."

"Verder speelt de plaats waar je boiler komt ook een rol in het kostenplaatje. Hoe groter de afstand tussen dak en boiler, hoe meer leidingen en werkuren er nodig zijn."

Onderhoud: 25 euro per jaar

"De panelen moet je amper schoonmaken. Toch laat je best je installatie nakijken om te zien of de glycol aan vervanging toe is. Dat is de warmtegeleidende vloeistof. Ruw geschat geef je hier jaarlijks ongeveer 25 euro aan uit", besluit Vincke.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/uitgerekend-wat-kost-een-zonneboiler/