livios logo

Wij hebben geen septische put: mag dit en kan dit kwaad?

Vraag

Wij hebben een huis gekocht dat dateert van het jaar 1946. We merken dat wij geen echte septische put hebben, maar dat de afvoer van het huis samenkomt met het regenwater in een kleine put van 1 meter op 1 meter (diepte nog niet gemeten). Op ongeveer een 50 cm diepte vinden we 3 buizen: 1 van de afvoer van het huis, 1 van regenwater en 1 naar de riolering. Hoe zijn ze hier te werk gegaan? Mogen we dit zo laten? (We wonen in Brustem, Sint-Truiden).

Een tweede vraag: wat als het regenwater naar die put wordt afgesloten? Is er dan nog voldoende doorstroom om het 'afval' vanuit het huis door te sturen naar de riolering?

Antwoord

Septische putten worden tegenwoordig eerder afgekoppeld en dus buiten dienst gesteld als de huisriolering aansluit op een straatriool die afvoert naar een RWZI (openbare rioolwaterzuiveringsinstallatie). 

Je hebt hier te maken met een bestaande toestand die niet meer in overeenkomst is met de huidige regelgeving.

Zolang het gewoon bij aankoop van de woning blijft hoeft er niets te veranderen. Als echter overgegaan wordt tot een verbouwing zal wel gevraagd worden om de toestand van het afvoersysteem in de mate van het mogelijke te reguleren volgens het technisch reglement van de betreffende gemeente. Voor de tweede vraag wordt in dit geval de situatie onderzocht via een afkoppelingsadviseur.

Beantwoord door: Claude Tjoen, Wavin Belgium NV
Meer beantwoorde vragen over Sanitaire systemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/vraag/35567/wij-hebben-geen-septische-put-mag-dit-en-kan-dit-kwaad/