livios logo

Vanwaar komt blijvende stank van wc?

Vraag

Ik woon in een appartement op het eerste verdiep. Ik heb last van sterke geurhinder van de wc. Als de wc van de verdieping boven mijn appartement wordt doorgespoeld, komt er water naar boven in mijn wc. Als ik drie dagen niet thuis ben, is er een enorme stank die zelfs te ruiken is in de trappenhal. Wat is de oorzaak of hoe kan ik dit oplossen?

Antwoord

Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van een slecht verlucht sanitair systeem. De verluchting van een sanitair systeem zorgt ervoor dat bij een gevulde standleiding (verticale buis) de overdruk die ontstaat door het “vallen” van het water en fecaliën kan ontsnappen. Indien dit niet correct voorzien is ontstaat er een overdruk in het systeem en zoekt de samengeperste lucht de minste weerstand in jouw geval het toilet. Je kan dit vaststellen door het opstuwen van het water van het toilet en zelfs “opborrelen”, dat laatste zorgt voor de geurhinder.

Ook voor de onderdruk die ontstaat in het systeem moet een verluchting voorzien worden, indien niet goed voorzien kan je dit vaststellen door het leegzuigen van de sifons (onderdruk).

De oplossing ligt hem in het voorzien van een verluchting op het systeem. Voor de berekening en de technische details kan de aannemer of bouwheer terecht bij het WTCB technische voorlichting 265.

Meer beantwoorde vragen over Sanitaire systemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/vraag/35706/vanwaar-komt-blijvende-stank-van-wc/