livios logo

Hoe watertemperatuur ketel optimaliseren?

Vraag

Is er een manier om bij een gascondensatieketel een meer constante watertemperatuur te hebben? Soms is het water heel warm (warmer dan te zien is op de stooklijn voor de gegeven buitentemperatuur) en soms is het lange tijd koud, ook als hij nog een halve graad moet opwarmen. Een meer constante watertemperatuur lijkt me toch zuiniger dan steeds sterk opwarmen en dan weer een half uur koud water rond te pompen? De stooklijn is 0,6 met weersafhankelijke regeling en een kamerinvloedfactor van 8 op een schaal van 64. We gebruiken klassieke radiatoren maar hebben wel een goed geïsoleerd rijhuis. 

Antwoord

Wat ze ook beweren, in een goed geïsoleerde woning is een buitenregeling overbodig. Enkel een goede binnenregelaar (geen aan- uit thermostaat) is voldoende. Stel je invloed van je binnenregelaar op maximum en de buitenvoeler uit. Laat de thermostaatkranen op maximum staan in de ruimte waar de regelaar hangt.

Een goede gascondensatie ketel heeft een ingebouwde sturing die de stooklijn automatisch aanpast. Het verschil tussen de gevraagde en gemeten temperatuur, de vertrek– en retourtemperatuur zijn voldoende om de ketel volledig aan te sturen. Probeer dit eens en laat iets weten. 

Meer beantwoorde vragen over Sanitaire systemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/vraag/35708/hoe-watertemperatuur-ketel-optimaliseren/