livios logo

Wat kost drinkwater?

water druppel

De prijs van drinkwater verschilt sterk per regio en gemeente. In Ranst is het blauwe goud het goedkoopst, in Steenokkerzeel het duurst.


  

Een Vlaams gezin van vier mensen verbruikt zo’n 130 000 liter drinkwater per jaar volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij. De Vlaming betaalt hiervoor gemiddeld 475 euro aan zijn watermaatschappij: 184 euro voor de levering van drinkwater en 291 euro voor de behandeling van afvalwater.  In 2000 kostte de drinkwaterlevering je 132 euro. Maar daar kwam altijd een heffing voor waterverontreiniging van de VMM bij en in sommige gemeenten nog een aparte rioolbelasting.

1 hogere factuur

Gemiddeld huishoudelijk waterverbruik 2003-2013

Een Vlaams gezin van 2, 33 personen verbruikt jaarlijks zo'n 72000 liter. 10% minder dan in 2003.


© De Watergroep  

Sinds 2005 moet je maar één waterfactuur meer betalen, waardoor je meteen ziet wat drinkwater je nu echt kost. Veel transparanter! Maar is er een prijsstijging? “Ja, maar die stijging is moeilijk te becijferen. Naast de indexering rekenen de gemeenten de kosten voor de afvoer en inzameling van gebruikt water – de gemeentelijke bijdrage of vroegere rioolbelasting - nu wel bijna altijd door aan de gebruiker”, aldus Katrien Smet van VMM. En is ons drinkwater duur? “Dat is relatief. In Europa is ons drinkwater het goedkoopst op Oostenrijk na”, besluit Smet.

Grote regionale prijsverschillen

De regionale prijsverschillen zijn frappant: een vierpersoonsgezin uit Ranst betaalt voor 130 m3 drinkwater het minst van alle Vlamingen  (323 euro of 2,49 euro/m3). Een groot verschil met de duurste gemeente, Steenokkerzeel (524 euro of 4,03 euro /m3). Oorzaak? Watermaatschappijen rekenen per regio andere prijzen aan voor de levering en productie van drinkwater. Voor de zuivering van afvalwater betalen we wel dezelfde bovengemeentelijke bijdrage. Elke gemeente bepaalt ook zelf hoe hoog de gemeentelijke bijdrage is. En daar zitten net de grote verschillen. Voor de zuivering van afvalwater betalen we wel dezelfde bovengemeentelijke bijdrage. 

13% minder waterverbruik 

regenwaterput

Halveer je drinkwaterfactuur. Recupereer zoveel mogelijk water voor huishoudelijke taken in en rondom je huis.

Foto Livios
  

Maar er is ook goed nieuws! Volgens De Watergroep verbruikten de Vlaamse huishoudens in 2013 13 % minder water in vergelijking met 2003. De daling is vooral te danken aan het verplicht gebruik van een regenwaterput bij nieuwbouw en grote renovaties. Daarnaast gaan we door de prijsstijging en de transparante waterfactuur ook bewuster om met water. Wasmachines, kranen en wc’s zijn ook zuiniger in verbruik.  

1 Vlaming op 2 recupereert water

Volgens de VMM missen de recente sensibiliseringscampagnes hun effect niet: “De laatste jaren moedigen we de Vlaming sterk aan om bewuster om te gaan met water. Uit een bevraging bleek dat de helft van 1500 Vlaamse huishoudens hun regenwater op kunnen vangen en gebruiken. Dat kan om een regenput gaan, maar ook een regenwaterton."

Besparing van 50 %

Wil je ook je waterfactuur met 50% zien inkrimpen? Dat kan! Zet voor maar liefst de helft van je huishoudelijk verbruik regenwater in. Vergeet wel de terugverdientijd van je regenwaterinstallatie niet.

Recupereer zoveel mogelijk regenwater voor huishoudelijke taken, bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen, je auto en kleren te wassen en je tuin te besproeien. Zorg er wel voor dat je leidingen voor drink- en regenwater goed gescheiden zijn.  Lees nog meer  tips om drinkwater te besparen in en rondom je huis.

Ook voor renovatie

Ook verbouwers kunnen sterk snoeien in hun waterfactuur. Waterbesparende kranen en douches verrichten wonderen. Als je een nieuwe vloer moet aanleggen, kijk je ook best na of je waterleidingen efficiënt zijn. Hoe korter de afstand tussen je leidingen en je tappunt, hoe beter voor je verwarmingsfactuur.

Meer weten?

Duik in het laatste rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij over prijswaterschillen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/wat-kost-drinkwater/