livios logo

Welke stookketel voor warm water is geschikt voor jouw gezin?

We isoleren onze huizen steeds beter. In een passiefhuis of lage-energiewoning is verwarming zelfs niet langer de grootste energieslokop, wél de bereiding van sanitair warm water. Zo pak je het energiezuinig aan!

Goede basis

Bij de bereiding van warm water worden milieuvriendelijke technieken, zoals een warmtepomp en zonneboiler, almaar belangrijker. Toch blijft ook een ketel op gas of stookolie noodzakelijk. Al was het maar als back-up voor hernieuwbare energie. Maar welke verwarmingsketel is het meest toekomstgericht? Met andere woorden: welk systeem vormt een goede basis om bijvoorbeeld later, als je meer budget hebt, te koppelen aan een zonneboiler of warmtepomp?

Condensatieketel

Eén ding staat vast: het gaat om een condensatieketel, de meest rendabele technologie voor (water)verwarming op gas of stookolie. Qua werking onderscheiden we drie systemen:

1. Combitoestel

Foto Weishaupt n.v.
  

Foto Junkers
  

Foto ZEN Renewables
  

Condensatieketel met ingebouwde geiser of doorstromer.
Voordeel: het water wordt pas opgewarmd op het moment dat je de kraan opendraait. Verbruik je geen warm water, dan ook geen energie. Bovendien is het systeem compact en goedkoop. Vandaar dat veel bouwpromotoren deze systemen standaard aanbieden in hun projecten.
Nadeel: omdat het warm water à la minute bereid wordt, moet je iets langer wachten. Bovendien is de capaciteit beperkt. Het systeem levert maar een beperkte hoeveelheid water, aan relatief lage temperatuur. Twee keer na elkaar uitgebreid baden is uitgesloten.
Prijs
: reken op 1.500 tot 2.000 euro.

2. Condensatieketel met aparte boiler

Hier warmt de condensatieketel water op dat vervolgens opgeslagen wordt in een buffervat. Voor een gezin van drie tot vijf personen is een inhoud van 130 tot 150 liter aangewezen.
Voordeel: dit systeem biedt het grootste comfort. Meerdere personen kunnen zonder problemen gelijktijdig warm water gebruiken.
Nadeel: het warm water in het buffervat verliest altijd energie als je het niet onmiddellijk verbruikt. Belangrijke nuance: fabrikanten isoleren hun boilers steeds beter. Op 24 uur tijd daalt de temperatuur in het buffervat met amper 3 à 5°C.
Prijs: 2.500 tot 3.000 euro.

3. Ketel met ingebouwde waterbuffer

Deze combineert de twee vorige systemen dankzij een ingebouwd buffervat. Dit is weliswaar beperkter in omvang (60 tot 80 liter).
Voordeel: neem je weinig warm water af, dan hoeft daarvoor niet speciaal een doorstromer aan te springen en ervaar je bijgevolg ook geen hinderlijke vertraging. Ook de compacte opbouw is interessant voor kleinere woningen.
Nadeel: de beperkte capaciteit van het geïntegreerde vat werkt beperkend voor de warmwatertoevoer. Niet de ideale keuze voor een gemiddeld tot groter gezin, dat veel comfort verwacht.
Prijs: 2.500 tot 3.000 euro.

Nauwelijks verschil in energieverbruik

Alle drie de systemen hebben hun voor- en nadelen. Ook als we louter naar het energieverbruik kijken, is er geen expliciete winnaar. De combiketel lijkt op het eerste gezicht efficiënter, omdat hij alleen water opwarmt als je het effectief nodig hebt. Maar het verschil is verwaarloosbaar omdat boilers tegenwoordig enorm goed geïsoleerd zijn.

Wat als je wil uitbreiden?

Van plan om ooit te investeren in een milieuvriendelijk alternatief, zoals een warmtepomp of zonneboiler? "Dan is de condensatieketel met aparte boiler de beste keuze. Deze kan je achteraf perfect integreren in een bi- of multivalent systeem", weet Ivan Piette, hoofd technische dienst bij Viessmann.

Opwarmen met de zon én je ketel

Een voorbeeld van zo’n principe, dat twee of meerdere warmteopwekkingssystemen met elkaar combineert: als waterreservoir maak je gebruik van een groot buffervat. Met een spiraal onderaan kan je het water opwarmen met zonne-energie via collectoren op het dak. Een tweede spiraal, bovenaan in het vat, kan je koppelen aan de stookketel om in geval van nood bij te warmen. Zeker tussen oktober en maart kan het gebeuren dat de energie van een zonneboilerinstallatie niet volstaat voor de volledige warmwaterbereiding.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/sanitaire-systemen/welke-stookketel-voor-warm-water-is-geschikt-voor-jouw-gezin/