livios logo

Loop jij warm voor een kokendwaterkraan?

Kokend water uit je kraan. Voor sommigen nog een luxetafereel. Voor anderen onmisbaar in de keuken. Maar over de pluspunten valt niet te discussiëren. 

Dankzij de kokendwaterkraan heb je geen waterkoker meer nodig op je aanrecht.

Foto BLANCO Benelux Kitchen Technology
  

Alle fabrikanten nemen maatregelen om de (kind)veiligheid te garanderen met bijvoorbeeld drukknoppen en veiligheidshendels.

Foto GROHE
  

Fabrikanten wijzen op een goede isolatie van de boilers waardoor ze zuinig zijn. Zelfs tot energielabel A.

Foto FRANKE NV
  

Vier grootste voordelen

Alle fabrikanten van kokendwaterkranen zijn het eens over de belangrijkste voordelen:

  • Plaatsbesparend: je hebt geen waterkoker meer nodig op het aanrecht.
  • Tijdswinst: zeker tijdens het koken of wanneer je snel thee zet.
  • Handig: gewoon de kraan opendraaien.
  • Renovatie: heb je geen warmwateraansluiting of ligt je cv-ketel mijlenver van je keuken? Met de kokendwaterkraan tap je toch snel en energiezuinig warm water.

Wat heb je nodig?

Een kokendwaterkraan bestaat meestal uit een kraan op je aanrecht en een boiler onder de spoelbak. De boiler sluit je aan op de koudwaterleiding en de elektriciteitsaansluiting. De boilers van de meeste fabrikanten bevatten 3 tot 11 liter water. Zo kan je inspelen op de behoeften van jouw gezin.

Stijgt je energieverbruik?

Als je kokend water uit de kraan gebruikt, warmt de boiler opnieuw op. Met andere woorden: de temperatuur van het water in de boiler cirkelt constant rond het kookpunt. Is dat niet energieverslindend? Toch niet. Fabrikanten wijzen op een goede isolatie waardoor de boilers zuinig zijn. Zelfs tot energielabel A.

Je kan zelfs E-peilpunten winnen als je kiest voor een combi-reservoir dat koud, warm én kokend water levert.

Is het veilig?

Alle fabrikanten nemen maatregelen om de (kind)veiligheid te garanderen. Zoals een antislip draaiknop die je eerst twee keer naar beneden moet duwen voordat de knop draait en er kokend water uit de kraan komt. Verder zien we ook veiligheidshendels, drukknoppen en zelfs een kleurensysteem.

Verder wijzen fabrikanten erop dat de waterstraal geen stromende waterstraal is, zoals we die kennen bij koud kraantjeswater. Tussen het kokend water zitten luchtdrukdruppeltjes zodat je geen vlakke, hete straal op je hand krijgt.

Het is ook belangrijk dat de waterstraal nauwelijks spat of dampt. En dankzij antidrupsystemen blijft er geen stilstaand water achter in de leidingen, zodat er zich geen ziektekiemen ontwikkelen en er na gebruik geen heet water nadruppelt.

Fabrikanten beveiligen ook de kraan zelf met een buis-in-buistechnologie, waardoor die niet warm aanvoelt als je de uitloop aanraakt.

Hoeveel kost het?

De verkoopsprijs van een kokendwaterkraan met boiler en veiligheidsbediening begint vanaf 1.200 euro, inclusief btw en stijgt naargelang je meer opties kiest, zoals waterfilter, bruiswater, een dubbele of enkele kraan, een grotere boiler … 

De kokendwaterkraan biedt overduidelijk voordelen. Toch blijft de grote doorbraak uit, horen we bij keukenbouwer Deaplus: “Mensen zijn absoluut geïnteresseerd in deze technologie. Maar het is ook het eerste waarop ze besparen als ze in hun budget moeten knippen.”

Foto FRANKE NV
  

Foto FRANKE NV
  

Foto FRANKE NV
  

Foto FRANKE NV
  

Foto GROHE
  

Foto GROHE
  

Foto GROHE
  

Foto GROHE
  

Foto GROHE
  


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/46150/loop-jij-warm-voor-een-kokendwaterkraan/