livios logo

Grondwaterpeil blijft laag na droge zomer: regenwaterput blijkt goed alternatief

Na de droge zomer van vorig jaar, staat het grondwaterpeil nog steeds niet op punt. Dat blijkt uit de recentste meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant zijn de grondwaterstanden zeer laag voor de tijd van het jaar. En toch willen heel wat Belgen investeren in een eigen waterput.

Planten water geven, de was doen, je toilet doorspoelen, ... kan allemaal met regenwater.

Foto Getty Images
  

Volgens Jan Lauwers van O Beton, fabrikant van kant-en-klare betonproducten, is het boren van grondwaterputten geen goed idee. “Tijdens extreem droge periodes wordt de aanvoer van grondwater soms zelfs afgekoppeld. Een logische oplossing is dan een eigen regenwaterput.” Net als grondwater, kan je ook het water uit je regenwaterput gebruiken voor verschillende dingen. Je toilet doorspoelen, je planten water geven, de was doen, …

Verplicht

Bij het bouwen van een eengezinswoning groter dan 40 m², is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht. Maar volgens Lauwers kiezen meer en meer mensen voor grotere volumes. “De regenwaterputten van 10.000 à 15.000 liter zijn het populairst. Mensen willen een grotere buffer, om langere periodes van droogte te kunnen overbruggen.”

En ook Lauwers zelf kiest voor een grote buffer, want hij heeft thuis een put van 20.000 liter. “Eigenlijk worden die vooral gebruikt bij bedrijven en industrie. Maar ik ben er wel blij mee, want tijdens de droge zomer van vorig jaar is hij nooit leeg geraakt. Je moet natuurlijk niet overdrijven, en geen put van 20.000 liter steken als je maar een woning hebt van 50 m².”

En wat mag dat kosten?

"Een regenton is speelgoed in vergelijking met een regenwaterput", vindt Jan Lauwers.

Foto Getty Images
  

De prijs van zo’n regenwaterput varieert. “Het gemiddelde ligt tussen de 1.000 à 5.000 euro”, vertelt Lauwers. “Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor soort pomp je wil: een eenvoudige, basic-installatie, of een uitgebreid automatisch exemplaar met allerhande filters.”

Speelgoed

Je kan natuurlijk ook een traditionele regenton plaatsen. “Dat is goed om bij een tuinhuisje te zetten om je planten water te geven. Maar in vergelijking met een regenwaterput, is dat speelgoed”, besluit Lauwers.

Lees ook:


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/grondwaterpeil-blijft-laag-na-droge-zomer-regenwaterput-blijkt-goed-alternatief/