livios logo

Grote en kleine wasjes, met regenwater

Een wasmachine verbruikt net zoals het toilet liters water. Voor het toilet leggen we snel de link met regenwater om water te besparen. Maar kan je de wasmachine ook aansluiten op regenwater en wat betekent dit voor de was, de wasmachine en jou? Wij vroegen het aan Geert Verspeel, Energieadviseur bij Van Marcke.

"Regenwater staat bekend als heel zacht water omdat het geen kalk bevat. Daardoor geeft het de was een heel ander gevoel dan wassen met onverzacht stadswater", zegt Energieadviseur Verspeel.


  

Je hebt een filter nodig om de kwaliteit van het regenwater te verbeteren. "Bij Van Marcke gebruiken we een combinatie van drie filters die voor helder regenwater zorgen", geeft Verspeel aan. (Foto: Purifo filter)

Foto Van Marcke
  

Gebruik je ook regenwater om te douchen, dan bespaar je ongeveer 95 %. Je moet dan ook wel investeren in een UV-filter die bacteriën en virussen uit het regenwater verwijdert.

Foto Van Marcke
  

Beter voor de was

Regenwater staat bekend als heel zacht water omdat het geen kalk bevat. Daardoor geeft het de was een heel ander gevoel dan wassen met onverzacht stadswater. Je bespaart op deze manier op wasverzachter, stadswater en onderhoudsproducten voor de wasmachine”, volgens Verspeel.

Effect op wasmachine

Ook je wasmachine ondervindt niets dan voordelen volgens de energieadviseur: “Een wasmachine verbruikt energie om water op te warmen. Als je weet dat 1 mm kalk een energiestijging van 10 % betekent voor het verwarmen van water, dan bespaar je. Bij regenwater kan er namelijk geen kalkafzetting op de weerstand plaatsvinden. Daarom is het ook slim om een waterverzachter te plaatsen als je in een kalkgevoelige regio woont.”

Hoeveel bespaar je met regenwater?

Verspeel rekent voor ons: “Bij het gebruik van regenwater kan je twee oefeningen maken, rekening houdend met een dagelijks gemiddeld verbruik van 120 liter water per persoon. Bij het gebruik van regenwater voor toiletten, de wasmachine en een buitenkraan bespaar je ongeveer 55 % stadswater.

In de badkamer en in de keuken gebruik je sowieso nog een beetje stadswater om bijvoorbeeld je tanden te poetsen. Gebruik je ook regenwater om te douchen, dan bespaar je ongeveer 95 %. Je moet dan ook wel investeren in een UV-filter die bacteriën en virussen uit het regenwater verwijdert. Dit is verplicht omdat de wetgeving ervan uitgaat dat je regenwater via wondjes of via de mond in het lichaam kan krijgen.”  

Je besparingen op je waterfactuur zijn dus vooral afhankelijk van de aangesloten voorzieningen en hun verbruik.

Regenwater kan…

Regenwater is dus een ideale oplossing om water te besparen. Let wel, een waterput alleen volstaat niet. Verspeel legt uit: “Je hebt altijd een filter nodig om de kwaliteit van het water te verbeteren, die plaats je na de pomp. Bij Van Marcke gebruiken we een combinatie van drie filters die voor helder regenwater zorgen.

Dat water kan je dan gebruiken voor sanitaire toepassingen zoals de wasmachine, het toilet en zelfs om te poetsen. Wij verkiezen hier een wasbare voorfilter met gaatjes van 90µm (micrometer) klein, gevolgd door een fijnere filtratie van 25µm. Als laatste is het de beurt aan een actieve koolfilter (om de geuren en de kleuren te neutraliseren, red.)” 

… met deze aansluitingen

Wat heb je nodig om een pomp aan te sluiten op je regenwaterput die je gebruikt voor sanitair? “Afhankelijk van het type pomp moet je mogelijk elektrische leidingen voorzien naar de put. Dat is het geval bij een pomp in de put, een populaire optie omdat je geluidshinder in de woning beperkt. Daarnaast moet je ook een aanzuigleiding voorzien van de put tot de plaats van de collector, een pomp en de nodige filters. De plaats van de pomp is afhankelijk van de afstand en het hoogteverschil van de put tot de pomp”, vertelt Verspeel.

Lees meer details over de plaatsing van waterleidingen.

Diepte van en afstand tot waterput

Het volume van de put wordt bepaald door een aantal factoren, legt Verspeel uit: “Hoeveel toepassingen je voorziet met het regenwater, de oppervlakte van het dak en andere oppervlaktes die hemelwater opvangen, zoals de oprit. Als je kiest voor een aanzuigregenwaterpomp in de woning mag het hoogteverschil maximum acht meter zijn, gerekend van de bodem van de put tot de pomp. Het type pomp en het vermogen ervan bepaalt ook de afstand van de put tot de pomp.”

Uitbreiden van toilet naar wasmachine

Maak je al gebruik van regenwater voor je toilet? Dan spaar je al veel liters stadswater uit. De stap naar de wasmachine is dan snel gemaakt: “Een filter is ook verplicht als je regenwater voor je toilet benut, dus die heb je al. Voor de uitbreiding naar de wasmachine is een extra collector voor het regenwater meestal voldoende,” volgens Verspeel. De collector is het centrale verdeelpunt van de watertoevoer. Je sluit er de waterleidingen op aan die naar verschillende tappunten in huis lopen, zoals je toilet en de wasmachine. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/grote-en-kleine-wasjes-met-regenwater/