livios logo

Huishoudelijk water behandelen: dit zijn de methodes

Om verkalking van kranen en toestellen te voorkomen, kan het nodig zijn om leidingwater bijkomend te zuiveren. Er zijn verschillende technieken om leidingwater te behandelen. Denk maar aan waterverzachters, antikalksystemen, waterontharders of het principe van omgekeerde osmose.

Filter

Een filter achter je watermeter voorkomt dat er vuil, roest en zand in je waterleiding belanden en aanleiding geven tot lekken, verstoppingen, erosie of bacterievorming. Een goede filter heeft een filterfijnheid van 80 tot  120 μ (micron) en wordt geregeld gereinigd.

Kalk

Drinkwater bevat kalk. Op zich geen probleem, maar als het kalkgehalte te hoog is, kan dit resulteren in vorming van kalksteen. Deze kalkafzetting brengt verschillende gevaren met zich mee:

  • Wasmachines, vaatwassers, koffiezetapparaten en andere sanitaire toestellen kunnen verstoppen of defect raken.
  • Kranen gaan lekken.
  • Rendement boilers daalt aanzienlijk.
  • Vergt veel tijd om hardnekkige kalksporen te verwijderen van bad, douchewanden, spoelbak, …

Hard of zacht?

Kalkgehalte of hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F):

  • Zacht water: hardheid van 0 tot 15°F. In dit geval is kalkbestrijding overbodig.
  • Hard water: vanaf 15 tot 25°F.
  • Zeer hard water: vanaf 25°F.

Voor hard water is een behandeling van warm water aangeraden, voor zeer hard water ook een behandeling van koud water. Bij je watermaatschappij kan je de hardheid van het water opvragen.

Vital filterkraan keuken kraan

Foto FRANKE NV
  

filter water Woda pure clear waterfilter kraantjeswater

Foto BWT (Best Water Technology) Belgium NV
  

Oplossingen

1. Waterverzachters

De meest gebruikte techniek is waterverzachting via ionenuitwisseling. Een waterverzachter bevat een reservoir kunstharsen. Als hierdoor hard water stroomt, worden calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld tegen natriumionen in het hars. Het resultaat? Water met een laag kalkgehalte, dat zachter aanvoelt.

Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd en moet er een regeneratie of spoeling met pekel plaatsvinden. Afhankelijk van het systeem gebeurt dat na een bepaalde tijd, of via een volumetrische sturing op basis van het waterverbruik. Sommige waterverzachters zijn uitgerust met een chloordesinfectiesysteem dat bacteriegroei in de harsen beperkt.

2. Elektromagnetische antikalksystemen

Antikalktoestellen met elektromagnetische velden geven elektrische impulsen aan het water waardoor kalk zich niet meer afzet op leiding- of boilerwanden. De toestellen wijzigen de samenstelling van het water niet: kalk en magnesium blijven erin aanwezig zonder een gevaar te vormen.

Het toestel wordt na de vuilfilter in de leiding geplaatst en vergt geen onderhoud. Het heeft ook geen invloed op de bacteriologische kwaliteit. Wel krijg je geen zacht water en is er nog altijd kalkafzetting op douchedeuren en baden.

3. Waterontharders met permanente magneten

Waterontharders met permanente magneten halen kalk niet uit water maar veranderen structuur van kalk zodat de mineralen behouden blijven. Oude kalksteen wordt geleidelijk afgebroken en vervangen door een dunne, zachte kalklaag die beschermt tegen corrosie.

Met dit systeem zie je nog wel kalkdruppels, maar geen vuile randen meer in lavabo’s, douches of baden. De toestellen zijn onderhoudsvrij en je plaatst ze achter de waterteller of vuilfilter. Je kan de filter tussen de leiding zetten of erboven installeren.

4. Omgekeerde osmose

Drinkwatersystemen die werken volgens het principe van de omgekeerde osmose zorgen voor een intense zuivering van het drinkwater. De membranen houden onder andere nitraten, zwevende deeltjes en andere onzuiverheden tegen.

Het toestel bevindt zich meestal onder de gootsteen en is gekoppeld aan de keukenkraan. Deze toestellen werken enkel als het water niet te hard is. Indien nodig moet je eerst een waterverzachter plaatsen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/huishoudelijk-water-behandelen-dit-zijn-de-methodes/