livios logo

Huishoudelijk water zuiveren

Voor nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen in Vlaanderen moet je afvalwater en regenwater verplicht apart afvoeren op je eigen terrein. Je moet je regenwater zoveel mogelijk vasthouden ter plaatse en zo weinig mogelijk afvoeren.

Infiltratie

Ook maximaal hergebruik en infiltreren is wettelijk vastgelegd. Afvalwater moet naar de riolering. Bij elke (her)aanleg van de riolering in de straat streeft de rioolbeheerder de scheiding van regen- en afvalwater na.

Zelf zuiveren

Het rioleringsstelsel in je buurt en je type woning zijn bepalend. Kijk dus na of er riolering ligt als je een bouwgrond wil kopen. Als die er niet is en de gemeente of een ander bestuur heeft ze ook niet gepland, dan ben je volgens de milieuwetgeving verplicht zelf voor de zuivering van je afvalwater in te staan.

In een zone zonder riolering krijg je geen stedenbouwkundige vergunning als er op je plan geen individuele zuiveringsinstallatie is aangegeven. Voor woningen, gebouwd voor 1 juni 1995, volstaat een goed werkende septische put.

Voor nieuwe woningen in individueel te optimaliseren gebied is een verregaande zuivering nodig. Installaties voor particuliere woningen noemt men IBA's (individuele behandeling van afvalwater). Grotere installaties (vanaf 20 IE) noemt men KWZI’s (kleinschalige waterzuiveringsinstallaties).

tuin afwatering

Voor nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen moet je afvalwater en regenwater verplicht apart afvoeren op je eigen terrein.

Foto ACO House & Garden
  

woning huis regenput prefabkelder water Obeton20150123_schaduw

Ook maximaal hergebruik en infiltreren is wettelijk vastgelegd.

Foto O beton
  

Waarop letten?

  • Informeer bij de keuze van een waterzuiveringssysteem naar de prijs, de garantie, het onderhoud, het stroomverbruik en de grootte van het mangat.
  • Het stroomverbruik hangt af van het systeem en kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Er zijn ook systemen die geen stroom verbruiken.
  • De tanks zijn gemaakt van beton of kunststof.
  • Voor een goede werking mag er geen regenwater in de put terechtkomen. Daarom is een gescheiden afvoer een absolute must.
  • Functioneert het systeem goed? Dan moet je verder geen bacteriën toevoegen. Om die goede werking te garanderen, kan je ook een onderhoudscontract afsluiten.

Plantensystemen

Je kan afvalwater ook zuiveren met planten, bijvoorbeeld in een rietveld. Dat heeft een aantal voordelen: het zuiveringsrendement ligt hoog, er is geen elektriciteitsverbruik, er ontstaat geen zuiveringsslib en het onderhoud beperkt zich tot af en toe maaien. De nadelen zijn de trage groei van planten en de plaats die ze innemen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/huishoudelijk-water-zuiveren/