livios logo

Magda: Regenwater ook recupereren voor badkamergebruik?

Opgepast voor vermeerdering van bacteriën

Foto GROHE
  

Water is een kostbaar goed, vandaar ook de verplichting vanwege de overheid om het te recupereren. Sommige mensen willen nog een stapje verder gaan en het zelfs gebruiken voor de badkamer. Daar is immers veel water nodig. Een goed idee? We vroegen het aan Claude Tjoen van Wavin Belgium.

Je kan inderdaad een stuk verder gaan en regenwater ook drinkbaar maken. Dit is uiteraard niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend.” Voor WC, was, tuin en schoonmaak is regenwater zo te gebruiken, mits eerst een voorfiltratie te ondergaan. Als je het voorgefilterde water bijvoorbeeld ook in de badkamer wil gebruiken, dan moet je het nog verder behandelen om het ook bacteriologisch te zuiveren. Dit kan onder andere gebeuren met een keramiekfilter gevuld met actief kool of met omgekeerde osmose (membraantechnologie).

Filters reinigen

Let op! Elke waterbehandeling vraagt het nodige onderhoud. Een keramiekfilter moet je na 300 tot 500 liter schoon maken en na ongeveer 3 jaar moet je het vervangen. Water gebruikt voor persoonlijke hygiëne komt onmiddellijk in contact met het lichaam. Bovendien kan dit water per ongeluk ook wel eens gedronken worden, denk maar aan spelende kinderen in bad.

Hygiëne

Wat bacteriologische verontreiniging betreft is er meestal geen probleem als het water verwarmd wordt tot 65 °C. Verwarming of opslag van water op gemiddelde temperatuur (30 – 40 °C) kan wel tot ernstige problemen leiden. Voor het gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiëne dient dan ook te worden gewaarschuwd. Het houdt de nodige risico’s in. Regenwater opwarmen voor de bevoorrading van warm tapwater kan leiden tot oncontroleerbare vermeerdering van bepaalde bacteriën met gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Conclusie

Regenwater voor persoonlijke hygiëne in de badkamer is geen goed idee.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/magda-regenwater-ook-recupereren-voor-badkamergebruik/