livios logo

Is vrijstelling verzekering ten laste van de gemeenschap?

Vraag

Door een waterlek is er schade in het gelijkvloersappartement (privé) en aan de muur in de gang (gemeenschappelijk). Het lek situeert zich in de leiding in het gelijkvloersappartement tegen de scheidingsmuur (appartement/gang) ter hoogte van het plafond. De leiding wordt alleen gebruikt door de eigenaars van de eerste verdieping en is dus niet gemeenschappelijk.

De leiding loopt van de privé-warmwaterboiler in de kelder door het gelijkvloers appartement naar de eerste verdieping. De eigenaars van het appartement op de eerste verdieping hebben geen schade. De verzekering (blokpolis) betaalt de herstelling van de schade, min de vrijstelling. Is deze vrijstelling ten laste van de gemeenschap?

Antwoord

Om op jouw vraag te antwoorden wie de vrijstelling moet betalen, namelijk de gemeenschap of de particuliere eigenaar, moet eerst de oorzaak van de schade bepaald worden. Is de oorzaak een gebrek aan een gemeen deel dan is de vrijstelling ten laste van de gemeenschap. Enkele voorbeelden:

  • Lek aan het dak.
  • Lek aan gemeenschappelijke sanitaire leidingen.
  • Lek aan gemeenschappelijke leidingen voor de centrale verwarming.
  • Enzovoort…

Is de oorzaak een gebrek in het privatief dan is de vrijstelling ten late van de eigenaar van dit privatief. Enkele voorbeelden:

  • Lek aan privatieve sanitaire leidingen.
  • Lek aan privatieve leiding centrale verwarming.
  • Enzovoort…..

In jouw geval is de oorzaak van de schade te wijten aan een gebrek aan de leiding van de privé-warmwaterboiler van het appartement op de eerste verdieping. De oorzaak ligt bij het privatief. Het is dan ook de eigenaar van dit privatief, namelijk de eigenaar van het appartement op de eerste verdieping, die de vrijstelling zal moeten betalen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/vraag/34924/is-vrijstelling-verzekering-ten-laste-van-de-gemeenschap/