livios logo

Waterverzachter: zin of onzin?

Water verzachten, ja of neen? Het is al stof geweest voor heel wat discussies. Het water dat uit onze kranen stroomt, wordt door de drinkwatermaatschappijen voldoende gezuiverd. Er blijft echter heel wat kalk in het water zitten. Schadelijk voor onze gezondheid is dat niet, maar de normen voor het drinkwater houden geen rekening met de gezondheid van onze huishoudelijke apparaten.

Troeven

Ontharden van het water kan de levensduur van deze apparaten in sommige gevallen verlengen. Maar opgelet: het verwijderen van kalk uit het water kan op verschillende manieren.

wasbak kraan


© Emco  

Een te hoog kalkgehalte in leidingwater kan verstoppingen van leidingen of kranen veroorzaken, defecten aan toestellen zoals wasmachine of vaatwasser in de hand werken of tot rendementsverlies van boilers leiden. Dit kalkgehalte of de hardheid van het water verschilt trouwens van streek tot streek.

Je kan problemen vermijden met een waterverzachter die de kalk uit het water haalt. Een beter rendement en een langere levensduur van warmwatertoestellen, wasmachine en vaatwasser zijn het gevolg. Maar daarnaast zorgt zacht water ook in een zachtere huid en soepeler haar na het wassen, minder verbruik van waspoeder, gemakkelijkere poetsbeurten van de badkuip en de douchewand, een snellere kooktijd van het water, …

Verschillende systemen

De ontharding van water kan op verschillende manieren gebeuren: van ionenuitwisseling over fysische antikalkapparaten tot elektronische waterontharders en filters.

sanitair badkamer kalk

Een voorbeeld van opgehoopte kalksteen.


© GECI  

Ionenuitwisselende harsen
Het meest gebruikte en volgens Test Aankoop efficiëntste systeem werkt op basis van ionenuitwisselende harsen. Hierbij stroomt het harde water door een tank met kunsthars. De kleine harsbolletjes trekken kalk aan en in de plaats daarvan geven ze natriumionen (= zout) af. Na een bepaalde tijd moeten de harsbolletjes gespoeld worden en wordt er een nieuwe zoutoplossing doorheen het hars gestuurd. Het komt er dus op neer dat kalk aan het water onttrokken wordt en dat een minieme hoeveelheid zout aan het water wordt toegevoegd. Wanneer de harsbolletjes oververzadigd zijn, moet er een regeneratie of spoeling plaatsvinden en kan het proces worden verdergezet.

Fysisch antikalkapparaat
Naast de ionenuitwisseling bestaan er ook fysische antikalkapparaten. Deze toestellen laten de kalk in het water, maar verhinderen dat er kalksteen wordt gevormd. Dat impliceert wel dat je regelmatig kranen, filters en douchekoppen moet nakijken om te controleren of de kalk de doorgang van het water niet belemmert. Door de krachtige permanente magnetische behandeling van het water wordt de kristalstructuur van de kalk veranderd in een zogenaamde poedervorm. De zachte kalk wordt dan door deze procedure gewoon met het water meegevoerd. Het feit dat de kalk in het water blijft, zou ons lichaam ten goede komen, het heeft immers magnesium en calcium nodig. De toestellen nemen weinig plaats in en kunnen in principe gewoon rond een leiding worden geplaatst.

Elektronische waterontharder
Een andere techniek zijn de elektronische golven. Deze voorkomen de aanhechting van kalksteen. De grootte van de installatie moet gekozen worden in functie van het waterdebiet en het aantal gebruikers. Een laatste techniek is de ontharder die werkt met polyfosfaten. Deze zorgen ervoor dat het calcium in het water opgelost blijft en dus geen kalksteen gaat vormen.

Zacht versus hard water

water druppel


  

Het spreekt voor zich dat de voordelen van een waterverzachter vooral tot uiting komen in streken met hard water, water dat veel kalk bevat. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F). Tot 20 °F spreken we van zacht water, tussen 20 en 30 °F van middelhard tot hard en vanaf 30 °F van hard tot zeer hard. Bij je drinkwatermaatschappij kan je de hardheid van het water in jouw streek opvragen.

Volgens de drinkwatermaatschappijen is een waterverzachter enkel nuttig en verantwoord in streken met hard water. De fabrikanten van waterverzachters menen dat de kalkafzetting ook bij 15 °F op termijn grote schade kan aanrichten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/waterbehandeling/waterverzachter-zin-of-onzin/