Huis beveiligen

Je kan je woning tegen inbrekers beveiligen via organisatorische, bouwkundige en/of elektronische maatregelen - en liefst door een combinatie van deze drie. Je organiseert je woning best zo dat ze onaantrekkelijk is voor dieven; berg ook steeds kostbare spullen op.

Via bouwkundige maatregelen verhoog je de weerstand van in- en uitgangen en gevelopeningen (degelijke sloten, gelaagd glas...). Terwijl elektronische beveiliging vooral een afschrikeffect heeft: het systeem detecteert een (poging tot) inbraak en kan rechtstreeks of onrechtstreeks omwonenden en/of politiediensten alarmeren.

Organisatorische maatregelen

  • Preventie van woninginbraak begint met een strikte afsluitdiscipline. Sluit altijd ramen en buitendeuren goed af, laat geen vliegenramen in het venster zitten en hang geen 'ik ben zo terug'-briefje op de voordeur. Sluit zelfs het kleinste wc-raampje goed af. Afsluiten is niet alleen nodig wanneer je de woning verlaat, maar ook wanneer je boven of in de tuin bent. Vergeet ook het tuinhuisje niet op slot te doen: het materiaal dat erin staat kan immers gestolen worden én gebruikt worden als hulpmiddel bij de inbraak.
  • Laat niet merken dat je afwezig bent. Dus geen openstaande garagedeur zonder wagen, geen rolluiken naar beneden overdag, geen volgepropte brievenbus, geen volstrekte duisternis 's avonds... Tijdschakelaars (radio, tv, binnen- en buitenverlichting) die je kan voorprogrammeren, zijn alvast heel handig om een bewoonde indruk achter te laten. Koop bij voorkeur een schakelaar met een weekklok, dan kan je de tijd dagelijks wisselen. Een alerte inbreker heeft immers al gauw een dagschakelaar met vaste tijden door.
  • Leid dieven niet in bekoring door die antieke dure vaas of dat fraai kunstwerk goed zichtbaar te plaatsen. Berg geld, juwelen, kredietkaarten en waardepapieren niet op voor de hand liggende plaatsen op, dus niet onder de matras, in de linnenkast, in de diepvries... Zorg er ook altijd voor dat bankkaarten apart liggen.
  • Onbekenden aan de deur? Laat ze niet zomaar binnen, ook al klinkt hun verhaal heel aannemelijk. Gebruik de deurspion of de kierstandhouder. Vraag altijd het legitimatiebewijs als iemand geld komt inzamelen voor het goede doel.

Bouwkundige maatregelen

  • Kies voor een betrouwbaar slot zoals het cilinderslot (beste prijs-kwaliteitverhouding en makkelijk in gebruik). Er zijn twee soorten cilindersloten: gewone en veiligheidscilindersloten. Deze laatste hebben als extra optie beschermende stalen kogeltjes, stiften of geharde plaatjes. Zo kunnen de sloten niet zo makkelijk uitgeboord worden. Laat de cilinder niet meer dan 2 mm uit de deur steken en beveilig hem met een stalen rozet, bevestigd via lange, stevige schroeven. Vergeet vooral de beveiliging van de cilinder niet, anders kunnen dieven de cilinder afbreken.
  • Draag zorg voor je sleutels, en hang er geen adreslabel aan. Sleutels zoek of gestolen? Vervang dan voor de veiligheid het slot of de cilinder. Ook als je in een huurwoning intrekt, breng je best nieuwe sloten aan.
  • Let ook op andere, zwakke plekken. Een woning met een balkondeur of een raam dat via een pergola, een regenpijp of een plat dak makkelijk te bereiken is: beveilig met een stevig hang- en sluitwerk.

Elektronische maatregelen

  • Een elektronisch beveiligingssysteem bestaat uit drie onderdelen: een centrale, een alarmgever en detectoren. Qua alarmgever kan je kiezen voor een sirene, lichtflitsen of een combinatie van beide. Qua detectoren kan je kiezen voor bewegingssensoren op de muur, magneetcontacten op ramen en deuren of een combinatie van beide. Er bestaan ook detectoren die op het lichtnet zijn aangesloten of die werken met batterijen.
  • Wist je dat vrijwel elke gemeente tegenwoordig over een technopreventief adviseur beschikt? Je kan hem gratis vragen om langs te komen en advies te verlenen. Hij geeft je beveiligingstips, aangepast aan de specifieke noden van jouw woning. Bel voor een afspraak naar de politie van de gemeente waar je woont.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media