Het alarm van a tot z

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Om in alle comfort van je woning te kunnen genieten, is een gevoel van veiligheid en welbehagen een absolute vereiste. Want je huis mag nog zo mooi zijn en perfect aan al je verlangens beantwoorden, als je niet op je gemak bent is dat nefast voor je woongenot. Livios presenteert het dossier ‘Veiligheid’. Deel 2: Het alarm van a tot z.

Een alarminstallatie is een stap in de goede richting, maar geen absolute oplossing. Er bestaat geen enkel systeem dat 100 procent zekerheid biedt dat jij nooit het slachtoffer zal zijn van inbrekers.

Tijd beperken

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Investeren in een alarminstallatie is investeren in tijd. Want weerhoudt het alarm de inbreker niet om je woning binnen te dringen, dan laat het hem in ieder geval weinig tijd om in je woning door te brengen op zoek naar kostbare spullen. De inbreker heeft bijgevolg ook niet de tijd om gefrustreerd en agressief te worden omdat hij niet meteen vindt wat hij zoekt. En dat is een niet te onderschatten voordeel. Want vaak is de aangerichte schade (omgegooide kasten, uitgeklopte vensters, enz.) bij een inbraak groter, dan de buit die de inbrekers hebben meegenomen.

Een goed werkende alarminstallatie bestaat uit vijf op elkaar afgestemde pijlers.

1. Alarmcentrale

Dit is het zenuwcentrum van de alarminstallatie, dat de andere onderdelen opvolgt en aanstuurt. Deze centrale eenheid voert ook eventuele voorgeprogrammeerde opdrachten uit zodra het alarm afgaat, zoals het bellen van een of meerdere ingestelde noodnummers.

2. Detectoren

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Dit zijn de ogen van het alarmsysteem die de (poging tot) inbraak moeten vaststellen. Er zijn twee grote detectieprincipes, die je perfect met elkaar kan combineren:

Omtrekdetectie: deze manier van opsporing werkt met magneetcontacten bij ingangen zoals ramen en deuren. Het voordeel is dat je de magneetcontacten kan laten werken terwijl je thuis bent (bijvoorbeeld ’s nachts). Nadeel is dat ze alleen het openen of sluiten van een raam of deur detecteren en niet de beweging van personen in of rondom je woning.

Volumetrische detectie: volumetrische detectoren speuren naar ongewenste personen in je woning. Grootste voordeel is dat ze echt alles controleren in de bewaakte ruimte. Als je zelf thuis bent, moet je wel opletten dat je de bewaakte ruimtes niet binnengaat voordat je het alarm hebt uitgeschakeld. Tegenwoordig vormt ook de combinatie van alarmsysteem en huisdieren geen probleem meer. Met de geschikte detectoren kan het alarmsysteem rekening houden met huisdieren, zodat de kans op vals alarm een stuk kleiner wordt.

Omtrek- en volumetrische detectie volstaan in de meeste gevallen om in samenspraak met een gespecialiseerde firma een woning afdoende te beveiligen. Afhankelijk van je wensen kan je de alarminstallatie uitbreiden met seismische detectoren, CO- en gasdetectoren en andere computergestuurde waakhonden.

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Branddetectie: investeer je in een alarminstallatie, dan is het een kleine meerkost om die meteen ook uit te rusten met rookdetectoren. Je kan ze gewoon aansluiten op de alarmcentrale, die bij alarm ook weet of het om brand- of inbraakalarm gaat. Is je alarminstallatie aangesloten op een meldkamer (zie punt 5), dan zal die in geval van brand ook de brandweer verwittigen.

3. Bediening

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Moderne beveiligingssystemen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Er komt geen sleutel meer aan te pas. Je hebt een klavier waarop je een code ingeeft om vervolgens bepaalde instellingen te (de)activeren. Een lcd-scherm maakt het geheel nog gebruiksvriendelijker.

Je kan de bediening op verschillende plaatsen in huis installeren. Een goed idee is om je woning in verschillende detectiegroepen op te delen en eventueel op de bovenverdieping een extra klavier te voorzien. Ga je slapen dan laat je de benedenverdieping de hele nacht scannen op onregelmatigheden. Gaat het alarm af, dan kan je op het lcd-scherm van de bediening aflezen van welke ruimte het signaal komt.

4. Meldsysteem (alarmbel)

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Gouden regel: hoe meer lawaai, hoe beter. Nagenoeg alle inbrekers die door een hels alarmsignaal worden opgeschrikt, zullen zich hoe dan ook gauw uit de voeten maken. En zo hebben we het natuurlijk graag!

Wel opgelet: de sirene mag per detectie maximum drie minuten loeien. Bovendien moet elke buitensirene voorzien zijn van een optisch signaal dat zichtbaar is vanaf de openbare weg en dat blijft flikkeren tot de gebruiker het alarm uitzet. Deze maatregel moet het onder andere voor hulpdiensten makkelijker maken om te weten wiens alarm er afgaat. Zeker handig in wijken waar elke woning is uitgerust met een alarminstallatie...

5. Opvolging

Het alarm treedt in werking. Maar wat nu? De opvolging is misschien wel de belangrijkste pijler van heel de alarminstallatie. Er zijn verschillende opties.

 • Dossier Veiligheid G4S Group 4 Securicor
  Foto G4S

Je kan kiezen voor aansluiting op een officiële meldkamer van een beveiligingsfirma. Die neemt vervolgens alles in handen afhankelijk van de soort melding (brand, inbraak, technisch falen, enz.), zoals dat op voorhand werd afgesproken. De operatoren van de meldkamer kunnen bijvoorbeeld eerst een reeks contactpersonen contacteren (eigenaars van de woning, buren, familie…), daarna de politie of andere hulpdiensten. Indien gewenst kunnen ze ook een privé-bewakingspatrouille naar de woning sturen. Die kan afhankelijk van de afspraken met de meldkamer zonder sleutel arriveren (zoals een buurman) of met een speciale sleutel waarmee hij binnen kan in je woning om het alarm uit te schakelen en de situatie te controleren.

De aansluiting met een meldkamer verloopt volgens een abonnement. De prijzen zijn afhankelijk per firma, maar beginnen vanaf ongeveer 7 euro per maand. Je kan trouwens tot de helft van de abonnementskosten terugkrijgen via fiscale aftrek.

Voorzie je geen aansluiting met een meldkamer, dan is het ook mogelijk om de alarmcentrale zo te programmeren dat er bij alarm één of meerdere noodnummers worden gecontacteerd van familie, buren of vrienden. Deze oplossing werkt alleen als je goede afspraken maakt en alle betrokkenen precies weten wat ze te doen staat in geval van nood.

Alleen rekenen op het geluidssignaal van de sirene, zonder verdere opvolging, is niet verstandig. Als je afwezig bent, is er niemand om de situatie in jouw plaats te controleren en kunnen inbrekers ongestoord hun slag slaan. Zeker als ze weten dat je langdurig afwezig bent (vakantie, enz).

De basisprijs van een alarminstallatie schommelt tussen de 1.500 en de 2.000 euro. Maar veel hangt af van de aard van de woning en je persoonlijke eisen. Wie investeert in een alarm kan rekenen op een fiscale aftrek tot 710 euro.

Met dank aan G4S.

In deel 3: veiligheid verzekerd.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media