Alarminstallatie plaatsen: de spelregels

Als eigenaar van een alarmsysteem moet je bepaalde regels respecteren. Hoewel je een alarminstallatie zelf mag plaatsen, gebeurt dit het best door een erkende beveiligingsonderneming. Die herken je aan het erkenningsnummer, toegekend door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Online aangifte

Als je alarmsysteem niet aangesloten is op een alarmcentrale, moet je aangifte doen bij het online meldpunt alarmsystemen. Met alarmcentrale bedoelen we hier de centrale waar operatoren ingrijpen als jouw alarm afgaat: zij sturen naar gelang het alarmsignaal interventiediensten, waarschuwen brandweer of technische diensten, ... . De aangifte doe je binnen tien dagen na de ingebruikstelling via de website van Police On Web. Als je wel geabonneerd bent op een alarmcentrale, neemt die centrale de aangifte voor haar rekening.

Verplicht jaarlijks onderhoud

Elke installatie vergt een verplicht jaarlijks onderhoud. Dat mag je zelf uitvoeren of overlaten aan een erkende beveiligingsonderneming. Met een onderhoudscontract ben je zeker dat de installatie altijd werkt zoals het hoort.

Wat als je verhuist?

Als huurder van een woning met alarminstallatie ben je verplicht om zelf het alarmsysteem af te melden als je verhuist. De nieuwe huurder moet zelf het alarmsysteem opnieuw aanmelden. Deze regels gelden ook voor wie zijn woning verkoopt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media