Hoe werkt een videofoon en wat kan je ermee?

Met een videofoon zie en hoor je wie er aanbelt. En open je onder meer je deur vanop afstand. Maar naast het aspect veiligheid, speelt een videofoon de laatste jaren almaar meer in op comfort, gebruiksvriendelijkheid en integratie binnen domotica. Wat zijn zoal je opties en hoe werkt zo’n systeem precies?

Wat kan je allemaal met een videofoon?

Naast het overbrengen van beeld en geluid, kan je - mits het gebruik van extra relais - bijvoorbeeld ook het licht aan de voordeur bedienen of het alarm aan- en uitschakelen. Maar over het algemeen onderscheiden we vijf grote functies waarmee je je videofoon kan uitrusten.

  • Geheugenfunctie: bij sommige modellen neemt de camera bijvoorbeeld foto's als er iemand aanbelt terwijl je niet thuis bent. Of hij maakt een filmpje. De beelden worden dan opgeslagen in het geheugen van het toestel.
  • Antwoordapparaat: de buitenpost vervult soms ook de rol van antwoordapparaat. Is er niemand thuis? Dan kan je bezoeker een korte (video)boodschap inspreken.
  • Toegangscontrole: er belt iemand buiten. Jij kan binnen op je display zien wie er voor de deur staat en drukt binnen op de knop. De deur gaat open. Maar er is veel meer mogelijk op het gebied van toegangscontrole. Bepaalde systemen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een badgelezer. Of met een codeklavier. Tot zelfs toegangscontrole met vingerscan. Zo heb je niet langer een sleutel nodig.
  • Bediening via smartphone: koppel je videofoon aan je thuisnetwerk en bedien je systeem met een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kan je zelfs zien wie er aanbelt aan jouw deur, ook al ben je niet thuis. Ben je bijvoorbeeld in de winkel en is een familielid zijn sleutel vergeten? Dan kan je die persoon gewoon vanop een andere locatie binnenlaten.
  • Communicatie binnenshuis: met de interfoniefunctie communiceer met je huisgenoten via twee of meerdere binnenposten in huis, bijvoorbeeld tussen de badkamer en de keuken.

Waaruit bestaat je systeem?

Een videofoon bestaat uit twee hoofdonderdelen: een binnen- en een buitenpost.

  • Buitenpost: hangt naast je deur of poort, en neemt de rol over van een klassieke bel. Maar hij doet tegelijk veel meer. De buitenunit bevat namelijk een cameraatje dat beeld en geluid registreert. Die stuurt alles door naar de binnenpost. Meestal gaat het om een geïntegreerde camera, al dan niet met een breedhoek- of panoramabeeld. Maar het is ook mogelijk om een audio-unit te koppelen aan een aparte camera die zich op een andere plaats bevindt.
  • Binnenpost: via een display zie en hoor je wie er aanbelt en open je met een druk op de knop je deur. Zowel bij parlofoons als videofoons heb je de keuze tussen opbouw-, inbouw-, en tafeltoestellen. Moet je ook kiezen: een handenvrij systeem of een klassiek systeem met hoorn.

Gelinkt aan je domoticasysteem?

Een autonoom parlofoon- of videofoonsysteem is een optie. Maar je kan het systeem ook integreren in een domotica-installatie. Je binnenpost wordt dan geïntegreerd in een centrale interface, die bijvoorbeeld ook je verlichting, zonnewering en verwarming aanstuurt.

Gemakkelijk te installeren?

Om een videofoon te installeren en aan te sluiten heb je twee draden nodig richting buitenpost en twee richting binnenpost. Je kan dus heel gemakkelijk je deurbel vervangen door een videofoon. Centraal laat je de draden aankomen in je schakelkast.

Je videofoon connecteren? Op die manier bedien je de videofoon via een app. Bovenop het aansluiten, moet je alles ook nog eens configureren op het thuisnetwerk. De unit die deze verbinding verzorgt, zit al dan niet geïntegreerd in je binnenpost.

Wat na de installatie?

Na het installeren van je videofoon is er in principe geen verdere controle of update meer nodig. De geïnstalleerde software blijft probleemloos voortwerken. Bij een geconnecteerde versie is het wel van tijd tot tijd nodig om je app te updaten, zodat je systeem probleemloos blijft werken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media