"Onze vuile was vloog spontaan in brand"

"Wij waren amper buiten, maar de brandweer kon al niet meer naar binnen. Op vijf minuten tijd is de temperatuur omhoog geschoten tot bijna 800 graden." Bijna twee jaar is het geleden dat Noortje en Tim wakker schrokken door een luide knal.

In de nacht van 3 op 4 januari 2014 werden zij, hun toen tweejarig dochtertje en hun twee honden het slachtoffer van een hevige woningbrand. Ze woonden op dat moment pas twee jaar in hun nieuwbouwwoning.

 • noortje10
  Foto Livios
 • noortje8
  Foto Livios
 • noortje9
  Foto Livios
 • noortje1

De oorzaak lag niet bij een kortsluiting, oververhit apparaat of smeulende sigaret. "De officiële verklaring van de brandweer? Zelfontbranding van onze vuile was", vertelt Noortje nog altijd met verbazing na. Quasi ongezien volgens experts, maar plots harde realiteit voor het koppel uit Heusden.

"Chemische reactie"

In België komen er per jaar bijna 12.000 brandmeldingen binnen bij de hulpdiensten. Dat zijn er gemiddeld 32 per dag. Bijna altijd met een spijtige, maar logische verklaring. In het geval van Tim en Noortje dus niet.

"Vanuit onze badkamer loopt een waskoker naar beneden. Die komt uit in een opvangmand in de berging beneden", gaat Noortje verder. "Alleen zit die mand in een gesloten kast. Net voor het slapengaan, heb ik nog een broek door de waskoker gegooid."

"Volgens de brandweer was er toen al iets aan het smeulen in de mand beneden. Een chemische reactie tussen vochtige kleren en bepaalde zuren. Waarschijnlijk etensresten van ons kindje op haar kleertjes."

"Je kan het vergelijken met een mesthoop. Die is binnenin ook heet, terwijl hij langs buiten enkel smeult. Het vallen van die laatste broek heeft blijkbaar alles extra in gang gezet. En toen ging het vlug."

"Naar beneden gesprongen"

Een paar uurtjes later werd het koppel wakker door een luide knal. Door de druk in de bergingkast vloog de kastdeur eraf. Intussen had het huis zich al gevuld met een dichte, zwarte rook. Toch was er geen enkele vlam te zien op dat moment.

"Ik dacht eerst aan een probleem met de kachel", vertelt Noortje verder. "Maar al snel werd duidelijk dat het iets anders was. De brandweer vertelde ons dat de waskoker als een soort schoorsteen werkte. En dat stimuleerde de rookontwikkeling op de hele bovenverdieping."

"Ik haalde meteen ons dochtertje uit bed. We konden niet meer naar beneden, dus ik moest het raam van haar kamer open zetten voor frisse lucht. Ik weet het, geen goed idee bij een brand, want ook dat versnelt het proces. Maar we hadden geen keuze."

"Daarna is Tim door ons slaapkamerraam naar beneden gesprongen. Hij is bij de buren een ladder gaan halen en bracht ons dochtertje eerst in veiligheid. Ik heb daarna gelukkig nog de honden naar boven kunnen roepen. Mijn man droeg ze allebei naar beneden. Ik volgde meteen als laatste.”

Net op tijd

De brandweer kwam binnen de vijf minuten ter plaatse. Toen zij door ons slaapkamerraam wilden binnenklimmen, was het al te heet. "Terwijl de hitte even ervoor nog amper te voelen was", zegt Noortje. “De temperatuur lag volgens het brandweerteam toen al tussen de 600 en 800 graden. We waren dus geen minuut te vroeg ontsnapt."

De slaapkamer was op dat moment voor hen de gevaarlijkste plek. Achter het tussengordijn met de badkamer, was de brand zich stilaan aan het vormen. "Bij het binnenbreken van de brandweer sloegen de vlammen dan ook meteen uit het raam. Na twee uur was de brand geblust."

"Haaien voor de deur"

De dag nadien bleek de schade groot te zijn. Aan de buitenkant was er amper schade te zien. Maar binnen richtten het vuur, de rook en de bluswerken serieuze schade aan.

"De berging, badkamer en slaapkamer waren compleet vernield", herinnert Noortje zich goed. "Om maar een voorbeeld te geven: het bad was gewoon weggesmolten door de hitte. De rest van de bovenverdieping en ook het dak waren fel beschadigd."

"Alle ramen en deuren waren gebarsten van de hitte. De muren zaten vol vocht van het blussen en zagen zwart van de rook. Het hele huis moest terug tot ruwbouw gestript worden."

 • noortje7
  Foto Livios
 • noortje11
 • noortje15
 • noortje3
 • noortje5

"En voordat je het beseft, gaan de kopzorgen verder. ’s Ochtends stond al een brandexpert voor de deur", weten Tim en Noortje nog. "Zogezegd in naam van onze verzekeringsfirma. Daar bleek helemaal niets van aan te zijn. Hoe ze je vinden, geen idee, maar een tip: wees meteen alert."

En dat zijn niet de enige tips die Tim en Noortje hebben na hetgeen hen overkomen is. Zowel voor als na een brand kan je volgens hen heel wat tegenslag voorkomen.

Tip 1: "Kies een volledige brandverzekering"

Zorg er voor dat je een goede brandverzekering hebt. Bij voorkeur eentje in stappen, die begint te lopen vanaf je ruwbouwfase. Zo ben je altijd ingedekt. Op het begin gaat het dan om een lager bedrag dat stijgt naarmate je bouw vordert, tot die helemaal af is.

"Wij kregen zelfs een vast bedrag per maand, gebaseerd op de huurwaarde van ons huis", zegt Noortje. "We huurden hiermee woonunits, die we in onze tuin plaatsten. Hier woonden we van januari tot oktober. Je kan natuurlijk ook een huis of appartement huren in tussentijd. Ook de reinigingsploegen na de brand zaten mee in onze verzekering." (Lees ook: Shoppen voor de juiste brandverzekering loont de moeite)

Tip 2: "Stel de juiste brandexpert aan"

Laat je bijstaan door de geschikte expert. In het geval van Tim en Noortje kwamen er twee brandexperts bij kijken.

"De verzekeringsfirma stelde zelf een expert aan, maar wij mochten zelf ook iemand zoeken, voor de onafhankelijke tegenexpertise. We moesten wel nog een stukje commissie betalen – de rest betaalde de verzekeringsfirma – maar een sterke expert haalt wel het maximale uit je verzekering."

Tip 3: "Onderhandel sterk, maar let op het totaalplaatje"

Beide experts maken hun inventaris op en dan gaan ze rond de tafel zitten. Ze overlopen je inboedel en gaan over de verschillende bouwposten.

"En daar gooien ze soms echt met hele sommen. Dus dan komt het erop aan om het overzicht te bewaren. Kom je op het einde aan de gewenste vergoeding uit? Dan heb je een goede zaak gedaan. Let niet te veel op de verschillende bedragen apart."

Tip 4: "Hang voldoende rookmelders"

Vergeet je rookmelders niet aan te sluiten. "Het klinkt evident, maar wij hadden dit niet gedaan. Het is iets wat we zijn blijven uitstellen. Tot het uiteindelijk te laat was. De rookmelders hadden ons eerder kunnen wekken en ons meer tijd gegeven hebben. Toch deed de verzekering er – raar maar waar - niet moeilijk over. Maar de brand hadden we zelfs dan niet kunnen stoppen."

"Het strafste is dat we zelfs gratis rookmelders kregen bij onze verzekering. Maar intussen hebben we er zelfs al vier ophangen", kan het koppel er nu wel om lachen.

Tip 5: "Investeer in je bouwmaterialen"

"Het lijkt makkelijk gezegd, maar het heeft ons nog meer geld en zorgen bespaard", gaat Tim voort. "Langs buiten was er amper schade. En dat was vooral te danken aan twee dingen. Ten eerste hebben we gebouwd met een thermische binnenblok. Die is sterker dan de gewone bouwblok. Daartegen stak nog 12 centimeter thermische rotswol als isolatie, die tot een hele hoge temperatuur hittebestendig is."

"Hierdoor was de algemene constructie beter beschermd. En bleef de schade beperkt tot binnen. Je kon zien dat de muren bewogen hadden door de hitte, maar die materialen hebben het verschil gemaakt."

Tip 6: "Kies voor een brandveilige waskokers"

Voor mensen met een waskoker in huis die al lichtjes panikeren bij het lezen van dit artikel, heeft Noortje geruststellende woorden. "Achteraf heb ik wel nog eens gezocht naar manieren om de waskoker te beveiligen. Die van ons bestond uit pvc, maar er zijn ook materialen die zich automatisch toezetten als het er te heet wordt. En je hebt ook kokers met een brandklep, zoals die in hotels bestaan."

"Maar langs de andere kant", bedenkt ze zich, "als die kokers er niet waren, hadden we misschien de rook ook niet zo vlug geroken."

Tip 7: "Alarmsysteem met rookdetectie is een optie"

"We schaften het nog niet aan, maar we overwegen wel een alarmsysteem met rookdetectie. Dat systeem verwittigt automatisch de brandweer. Tegenwoordig zit dit systeem ook al vaak ingewerkt in de inbraaksystemen. Dus ook heel handig wanneer je niet thuis bent."

Tip 8: "Dubbelchecken!"

Zijn er dingen waar Noortje en Tim nu twee keer over nadenken? "Ik doe nu toch een aantal dingen anders", zegt Noortje. "Mijn stijltang laat ik sowieso niet meer rondslingeren. Ik zet de droogkast uit voor het slapengaan of wanneer ik het huis uit ben. En ik was nu toch wat sneller onze kleren in plaats van te wachten op het weekendtarief. En mijn natte was, die hou ik nu mooi apart (lacht)."

Op zoek naar meer tips voor brandveiligheid?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media