livios logo

4 soorten maatregelen om je woning tegen inbraak te beschermen

Je woning extra beveiligen? Dat kan op vier verschillende niveaus: door organisatorische, sociale, fysische en elektronische maatregelen te treffen. Volg deze tips!

1. Organisatorische maatregelen

Vaak zorgen nalatigheid en ander menselijk gedrag voor inbraken. Denk maar aan een raam laten openstaan of een poort niet op slot doen. Sluit daarom alles goed af en leg geen kostbare spullen of sleutels in het zicht. Leg je reservesleutels ook niet op een voorspelbare plaats, zoals onder de deurmat. Een levendige indruk schrikt inbrekers af. Je kan verlichting plaatsen, een licht laten branden of de tv opzetten. En laat geen hulpmiddelen zoals trapladders in je tuin rondslingeren. Je gedrag veranderen kan dus al veel helpen. Groot voordeel: het kost je vrijwel niets.

2. Sociale maatregelen

Een belangrijk onderdeel van sociale maatregelen is controle door je buren. Ken je buren, en er treedt automatisch een vorm van sociale controle op. Verder is het handig om je buurt en al zijn sluipwegen goed te kennen. Breng ook meteen de lokale politie op de hoogte als je verdachte activiteiten opmerkt. Je kan trouwens gratis toezicht vragen aan de politie tijdens je jaarlijks verlof. Zij houden een oogje in het zeil terwijl je zorgeloos van je vakantie geniet.

verlichting tuinverlichting domotica VC_W6A5161 met 159 159 en 155 - 146 148 en 151 (1)

Buitenverlichting kan inbrekers afschrikken.

Foto Niko Home Control
  

buitenschrijnwerk glas beglazing ramen

Kies inbraakwerend glas.

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

3. Fysische maatregelen

De kwaliteit van je materialen maakt een groot verschil. Kies daarom ramen en deuren met minstens weerstandsklasse 2 en ga voor inbraakwerend glas. Onder meer veiligheidssloten, vaste deurknoppen, hekwerk rondom je huis en metalen rolluiken maken het inbrekers lastig. Budgettip: installeer opzetsloten voor extra beveiliging. Je kan zowel voor het ontwerp van een nieuwbouw als voor een bestaande woning altijd bij een diefstalpreventieadviseur terecht voor beveiligingstips. Belangrijk: Ook je architect en aannemer geven advies over veilige materialen en technieken.

4. Elektronische maatregelen

Met elektronische hulpmiddelen zoals geïntegreerde alarmsystemen en camera’s kan je inbrekers op heterdaad betrappen. Magneetcontacten zijn ideaal als je katten hebt die constant naar binnen en buiten lopen. Denk er wel aan dat je deze systemen goed moet onderhouden. Zo werken ze optimaal. Let ook op met camera’s: als je er een installeert, moet je dit zichtbaar aangeven op je gevel.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/4-soorten-maatregelen-om-je-woning-tegen-inbraak-te-beschermen/