livios logo

56 doden door woningbrand in 2018. Is jouw woning brandveilig?

Vorig jaar zijn er 56 mensen gestorven door een woningbrand, zo blijkt uit cijfers van Leef Brandveilig. Breekt er een brand uit? Dan is snel reageren cruciaal. Toch ligt 14% van de Belgen helemaal niet wakker van rookmelders.

Jaarlijks vinden er volgens Leef Brandveilig zo’n 20.000 woningbranden plaats in België.


  

Jaarlijks vinden er volgens Leef Brandveilig zo’n 20.000 woningbranden plaats in België. In 2018 lieten daarbij 56 mensen het leven. Dit zijn drie personen meer dan in 2017. In Vlaanderen vielen er 17 doden, terwijl dit cijfer in Wallonië bijna dubbel zo hoog lag met 33 doden. In Brussel liep het dodenaantal op tot zes personen.

Brand voorkomen? Met deze tips sluit je heel wat gevaren uit in je woning.

Wat zegt de wet?

Bij een woningbrand is snel reageren cruciaal. In dat opzicht zijn rookmelders absoluut onmisbaar. Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen, zowel voor huurwoningen als voor je eigen woning. In Wallonië geldt deze verplichting al sinds 2004 terwijl in Brussel een rookmelder enkel verplicht is in huurwoningen.

Leestip: woon jij in een appartement? Let op met aansprakelijkheid bij brand.

Rookmelders: installatie…

Slechts vier op de tien Belgen heeft een rookmelder in huis.


  

Volgens Leef Brandveilig ligt 14% van de Belgen helemaal niet wakker van rookmelders. Slechts vier op de tien Belgen heeft een rookmelder in huis, zo blijkt uit cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken. Vaak bevinden ze zich in slechte staat, waardoor ze hun werk niet kunnen doen.

Heb jij nog geen rookmelder? Met deze klus installeer je die eenvoudig zelf.

… en onderhoud 

Functioneert jouw rookmelder zoals het moet? Aan de slag:

  • Test je rookmelder(s) minstens een keer per maand door op de testknop te duwen. Zo ben je zeker van een goede werking.
  • Verwijder elke maand het stof met een stofdoek of stofzuiger.
  • Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen? Zorg er dan voor dat je ze tijdig vervangt. De meeste rookmelders geven een waarschuwingssignaal als dit nodig is.

Bron: Leef Brandveilig

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/56-doden-door-woningbrand-in-2018-is-jouw-woning-brandveilig/