livios logo

Belg wil veilige woning. Zo ga je aan de slag!

Tien jaar geleden wou de Belg eerder een groot huis, vandaag is hij vooral op zoek naar een veilige woning. Zo blijkt uit onderzoek van vastgoedmaatschappij Century 21 Benelux. Voel jij je thuis niet 100% op je gemak? Met dit actieplan beveilig je jouw woning tegen inbrekers.

Stevige sloten

Gebruik stevige sloten op je voor- en achterdeur.

Foto Profel
  

Gebruik stevige sloten op je voor- en achterdeur, in combinatie met een meerpuntssluiting die het deurblad boven- en onderaan vastzet. Hoe minder speling tussen kader en deur, hoe minder animo bij inbrekers om er een wig of koevoet tussen te steken.

Vaste ramen

Na de achterdeur zijn de ramen op het gelijkvloers de populairste entree bij inbrekers. Op nieuwe ramen zit een meerpuntssluiting. Een must zijn afsluitbare raamkrukken met een sleuteltje zodat inbrekers de kruk niet kunnen omdraaien als ze het glas stukslaan. Draai- en kiepramen zijn gevoeliger voor inbraak dan vaste ramen.

Verzonken schuiframen

Kies bij een schuifraam voor in de vloer verzonken profielen.

Foto Schüco Belgium NV
  

Schuiframen scoren qua inbraakveiligheid pakken beter dan vroeger, meerpuntssluitingen zijn quasi standaard. Tip: kies voor in de vloer verzonken profielen om inbrekers helemaal moedeloos te maken.

Gevoelige garagepoort

Heb je een inpandige garage, dan is een gemotoriseerde sectionaalpoort de veiligste optie omdat het optillen veel moeilijker wordt. Beveilig een klassieke kantelpoort met extra sloten met een SKG-keurmerk. Deze werden getest op inbraakwerendheid.

Pimp bestaande ramen

In een wat oudere woning zijn ramen en deuren de zwakke plek. Gelukkig kan je al veel bereiken met extra hang- en sluitwerk, zoals opbouwsloten en anti-inbraakstrips. Lees hier hoe je te werk gaat.

Doe het licht aan

Doe nu en dan het licht aan om inbrekers te ontmoedigen, ook als je niet thuis bent. Met slimme oplossingen, zoals Philips Hue, bedien je de verlichting met je smartphone, waar je ook bent. Een goedkoop alternatief: voor nog geen tien euro koop je een schakelaar met timerfunctie waarmee je tijdens je afwezigheid een lamp kan laten aanschakelen.

Breng alles in beeld

Camerabewaking is een steeds populairdere oplossing.

Foto Chubb Security Systems bvba
  

Camerabewaking is geen goedkope, maar wel een steeds populairdere oplossing. Het summum van deze trend is het BlueShield van RAS Security, waarbij bewegingsdetectoren en intelligente camera’s een beschermingsschild van 360° vormen rondom je woning. Van zodra er gevaar dreigt, ontvang je live beelden, óók als je in het zwembad ligt te dobberen met een cocktail. Kostenplaatje: vanaf 3.000 euro voor een rijwoning.

Sla alarm

Van de 800.000 alarmsystemen in ons land zijn er volgens beroepsvereniging ALIA Security 280.000 rechtstreeks gekoppeld aan een alarmcentrale. Een aanrader voor wie vaak van huis of op reis is.

Livios tipt
Wist je dat de lokale politie gratis een oogje in het zeil houdt als je op vakantie bent? Je moet dit vakantietoezicht minstens zeven dagen op voorhand aanvragen door te bellen, mailen of langs te gaan op het politiekantoor. Aanvragen kan ook via www.police-on-web.be.  

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/belg-wil-veilige-woning-zo-ga-je-aan-de-slag/