livios logo

Dossier veiligheid: tips om inbraak te voorkomen

Om in alle comfort van je eigen woning te kunnen genieten, is het belangrijk dat je een gevoel van veiligheid en welbehagen hebt. Want je huis mag nog zo mooi zijn en perfect aan al je verlangens beantwoorden, als je niet op je gemak bent is dat nefast voor je woongenot. Livios presenteert het 'Dossier Veiligheid’. Deel 1: Tips om inbraak te voorkomen.

dossier veiligheid inbraak


  

Xilo Delta Light verlichting

Foto Delta Light® nv
  

camera domotica en alarm

Foto G4S Belgium
  

dossier veiligheid inbraak


  

dossier veiligheid inbraak


  

Om je veiligheid en zeker ook je gevoel van veiligheid te verhogen, is het zeer interessant om te investeren in een alarmsysteem. Maar voor we daar dieper op in gaan, geven we je enkele eenvoudige tips waarmee je de kans op een geslaagde inbraak al behoorlijk kan verkleinen.

 • Berg waardevolle goederen (zeker niet in de slaapkamer) op
  Laat geen kostbare materialen rondslingeren in het zicht van voorbijgangers. Berg waardevolle dingen zoals geld, cheques, waardepapieren veilig op, eventueel in een eigen, goed verankerde kluis.
  De slaapkamer is het favoriete terrein van een dief omdat hij hier vooral juwelen denkt te vinden. In de meeste gevallen is dat ook zo. Verberg juwelen daarom ergens anders, zodat de inbreker meer tijd nodig heeft.
 • Geef een bewoonde indruk - Laat licht branden
  Laat inbrekers niet weten dat je afwezig bent. Laat bijvoorbeeld geen briefjes achter op de deur. Met een tijdschakelaar kan je op onregelmatige tijdstippen het licht laten branden om inbrekers te slim af te zijn. Bij langdurige afwezigheid kunnen je buren misschien het gras maaien en je brievenbus ledigen.
 • Sluit alles goed af
  Een dief heeft maar enkele minuten nodig om toe te slaan. Sluit dus deuren en ramen steeds goed af, ook als je maar heel even weg bent. Plaats bijvoorbeeld een extra grendel op de deur of zelfs op de ramen. Zie ook onze klus bijzetslot plaatsen.
 • Spring veilig om met sleutels
  Verstop sleutels nooit op voorspelbare plekken zoals onder de mat, in de bloembak, ... Laat liever een sleutel bijmaken voor je huisgenoten. Laat sleutels ook niet rondslingeren en hang zeker geen etiket met je naam en adres aan je sleutels. Geef je sleutel alleen aan mensen die je 100 procent kan vertrouwen.
 • Laat geen gereedschap buiten rondslingeren
  Berg ladders, klein gereedschap en ander tuingereedschap op achter slot en grendel. Moderne inbrekers trekken er vaak op uit zonder hulpmiddelen. Want die vinden ze toch vaak gewoon bij hun slachtoffers in de achtertuin...
 • Maak gebruik van sociale controle
  Je buren kunnen een belangrijke rol spelen in de inbraakpreventie. Hoge muren, hagen en andere afsluitingen verhogen je privacy, maar bevorderen geenszins je veiligheid.
 • Markeer en fotografeer je bezittingen
  Het inbrengen van een code (bij voorkeur je rijksregisternummer) in of op waardevolle goederen maakt de buit moeilijker verkoopbaar en minder interessant voor dieven. Bovendien is de kans zo veel groter dat je de gestolen voorwerpen ooit terugkrijgt. Je kan gebruik maken van speciale graveertoestellen of markeerstiften.
  Registreer ook het merk, het type en eventuele bijzonderheden van de waardevolle goederen. Van voorwerpen die moeilijker te omschrijven zijn (juwelen, schilderijen, ...), maak je best foto’s.
 • Plaats een alarm
  Zorg ervoor dat dieven bij je buren inbreken. Het klinkt enorm egoïstisch, maar een alarm doet dieven twijfelen waardoor ze soms hun actieterrein naar dat van de buren verleggen. Een alarmdoos tegen je gevel kan soms al volstaan. De doos moet daarom nog niet eens aangesloten zijn.
  Bovendien heb je recht op een fiscale premie van 170 euro als je een alarminstallatie aanschaft. En volgend jaar wordt dat zelfs 500 euro!

Toch slachtoffer van inbraak?

Is het onvermijdelijke toch gebeurd, controleer dan of je alle (reserve)sleutels nog hebt. Wil je helemaal op safe spelen, vervang dan je sloten. Controleer ook of je al je bank- en kredietkaarten nog hebt en blokkeer ze desnoods. Sommige dieven zijn handig in het kopiëren van kaarten.

Doe bij een diefstal ook zo snel mogelijk aangifte bij de politie met een zo gedetailleerd mogelijke vermelding van de gestolen goederen. Hoe eerder je dat doet, hoe groter de kans op een succesvolle opsporing.

In deel 2: het alarm van a tot z.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/dossier-veiligheid-tips-om-inbraak-te-voorkomen/