livios logo

Hou dieven buiten. Begin bij je voordeur!

Tijdens de donkere wintermaanden piekt het aantal woninginbraken. Dennis Croes van Hörmann geeft vijf veiligheidstips voor je voor- en achterdeur.

"Bij een rijwoning in de stad concentreren dieven zich vooral op de voordeur. Woon je in een vrijstaande woning, dan verdienen ook je achterdeur, de vensters of een eventueel schuifraam aandacht."

Foto Aliplast Aluminium Systems
  

“Zitten er glaselementen in je voor- of achterdeur, kies dan voor inbraakwerend glas. Let wel: dit is niet hetzelfde als veiligheidsglas."

Foto Reynaers Aluminium
  

“Er worden steeds vaker voordeuren besteld zonder cilinder. Dan kan je gebruikmaken van een gemotoriseerd slot, gekoppeld aan een vingerscanner of codeklavier in het deurblad."

Foto Schüco Belgium NV
  

70 % van de inbraken gebeurt via de achterzijde van de woning, blijkt uit vaststellingen van de lokale politie. Dennis Croes, salesmanager bij Hörmann Belgium: “Elke woning is anders. Bij een rijwoning in de stad concentreren dieven zich vooral op de voordeur. Woon je in een vrijstaande woning, dan verdienen ook je achterdeur, de vensters of een eventueel schuifraam aandacht. De aandachtspunten zijn wel telkens min of meer hetzelfde.”

Tip 1: hoe stijver, hoe veiliger

“Hoe stijver je deurblad, hoe veiliger. Probeer maar eens of je je voordeur in een bovenhoek naar binnen kan drukken. Lukt dit zonder probleem, dan kost het dieven weinig moeite om de deur open te wrikken: ze duwen de deur naar binnen, stoppen een wig tussen het deurblad en het kader en kloppen deze met een hamer naar beneden tot het slot eruit springt.”

Tip 2: kijk naar de weerstandsklasse

“De inbraakwerendheid van een deur wordt aangeduid met de weerstandsklasse. Volgens de Europese norm EN 1627 zijn er zes weerstandsklassen, die oplopen van WK 1 tot WK 6. Een deur met WK 1 biedt nauwelijks bescherming. Vanaf WK 2 wordt het iets moeilijker om in te breken en voor een deur met WK 3 geraak je met een koevoet en een bijl niet binnen. Vanaf WK 4 weerstaat de deur elektrisch gereedschap zoals accuboormachines.”

“WK 3 biedt voldoende bescherming voor een gezinswoning. Je kan de weerstandsklasse zelf controleren bij de aankoop aan de hand van het veiligheidscertificaat. Fabrikanten bieden hun modellen aan in verschillende weerstandsklassen.”

Tip 3: kies veilige sloten

“Een echt stijf deurblad geeft geen krimp. In principe is een meerpuntssluiting dan niet nodig. Niettemin worden nagenoeg alle voordeuren vandaag voorzien van een meerpuntssluiting. Maar opgelet: als je ’s morgens de deur achter je dichttrekt zonder ze extra te vergrendelen, rust ze gewoon in het kozijn via de dagschoot. Dat heeft geen enkel inbraakwerend effect! Kies daarom voor een zelfvergrendelend slot, dat de deur automatisch mechanisch afsluit.”

“Vergeet ook de scharnierzijde niet. Als het deurblad niet stijf genoeg is, kunnen dieven ook aan deze kant een wig  tussen het deurblad en het kader kloppen. Of ze kunnen proberen om de deur uit de scharnieren te tillen. Dat kan je voorkomen door een of meerdere dievenklauwen te laten monteren: een pen uit gehard staal op de smalle zijde van de deurvleugel die bij het sluiten in een bus in de deurpost schuift.”

Tip 4: vergeet de cilinder niet

“Ook al heb je de beste deur, als je een onveilige cilinder (waar je de sleutel insteekt, red.) monteert, zijn dieven zo binnen. Kies voor een veiligheidscilinder of voor een beveiliging tegen het uitboren en uittrekken van de cilinder.”

“Er worden steeds vaker voordeuren besteld zonder cilinder. Dan kan je gebruikmaken van een gemotoriseerd slot, gekoppeld aan een vingerscanner of codeklavier in het deurblad. Maar zo ben je ineens wel een pak duurder uit. Reken op 900 euro extra.”

Tip 5: inbraakwerend glas is een must

“Zitten er glaselementen in je voor- of achterdeur, kies dan voor inbraakwerend glas. Let wel: dit is niet hetzelfde als veiligheidsglas. Veiligheidsglas zorgt voor bescherming bij ongevallen. Denk aan het gehard glas van de zijruit van je auto, dat in duizenden stukjes verbrokkelt. Of het gelaagd glas van de vooruit, dat bij elkaar gehouden wordt met folie. Inbraakwerend glas is ook een vorm van gelaagd glas, maar extra dik qua opbouw.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/hou-dieven-buiten-begin-bij-je-voordeur/