livios logo

"In 2020 heeft iedere woning rookmelders"

Rookmelders zijn vandaag alleen wettelijk verplicht bij nieuwbouw en renovatie. Ook voor sociale en huurwoningen is een rookmelder in de meeste gevallen verplicht. De Vlaamse meerderheidspartijen willen nu een rookmelder in elke woning zien vanaf 2020. Voor 60 % van de huidige woningen in Vlaanderen geldt er namelijk nog geen verplichting.

Voor 60 % van de huidige woningen in Vlaanderen geldt er namelijk nog geen verplichting tot het plaatsen van rookmelders.

Foto Nest Labs
  

"Om de vijf dagen sterft er in ons land iemand ten gevolge van brand", waarschuwde brandpreventieadviseur Tim Renders nog onlangs op onze site.

Foto Tim Renders
  

“Vlaanderen loopt achter”

Volgens de parlementsleden die het voorstel indienden, is de huidige wetgeving te ingewikkeld. “Eén duidelijke regel voor iedereen”, klinkt het uit de mond van N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch.

Bovendien zou Vlaanderen een van de slechtste leerlingen van Europa zijn wanneer het op brandveiligheid aankomt. Een algemene verplichting tot het installeren van rookmelders moet het aantal slachtoffers terugdringen. Toch volstaat dit niet, volgens Open Vld’ster Mercedes Van Volcem: “Een bijkomende sensibilisering is nodig zodat de burger weet dat hij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar.”

Een dodelijk slachtoffer elke vijf dagen

Om de vijf dagen sterft er in ons land iemand ten gevolge van brand. Vooral wanneer je slaapt, kan een rookmelder het verschil maken tussen een leven en dood.

“Tijdens de nacht word je niet wakker door de geur van rook. Onze neus slaapt met ons mee en wordt uitgeschakeld. Rookmelders nemen het dan voor ons over,” drukte brandpreventieadviseur Tim Renders ons onlangs nog op het hart in een interview met Livios.

Hoe onverwacht en snel een woningbrand kan uitslaan, vertelden Noortje en Tim uit Heusden-Zolder ons een tijdje geleden al. Lees hier hun verhaal er op na. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/in-2020-heeft-iedere-woning-rookmelders/