livios logo

Is jouw dak inbraakveilig? Wel met deze 6 tips!

Alleen al in oktober kwamen er in ons land zestien meldingen binnen van inbraken via het dak. Hoe wapen je je tegen deze trend? Wij zochten het voor je uit!

dakraam velux

Zorg ervoor dat het dakraam tijdens je afwezigheid altijd dicht is, en niet op een kier staat. Gebruik ook extra anti-inbraaksystemen om je dakraam bijkomend te beveiligen

Foto VELUX Belgium
  

alarmcentrale

Een goede alarm- of camerabewaking die verbonden is met een alarmcentrale kan je veel problemen besparen.

Foto Securitas N.V.
  

platdakvenster

“Standaard hebben al onze (plat)dakvensters veiligheidsbeglazing”, vertelt Sabine Pauquay van Velux. “Die bestaat uit een gelaagde binnenruit met twee beschermende folies en biedt op zich al een goede bescherming.”

Foto VELUX Belgium
  

2358-2E2A0114

Om opmerkzaam te zijn, kruip je best in de huid van de dief. Let bijvoorbeeld op voor telefonische enquêtes met vragen over je vakantie, meteropnemers of mensen die je toilet willen gebruiken.

Foto Securitas N.V.
  

Zwakste plek 

Voor een inbraakveilige woning volstaan dubbel glas en driedubbele sloten niet meer. Dieven hebben het meer en meer gemunt op het dak. Ze maken grote gaten en slaan zo hun slag. Maryse Lahaque, werkneemster bij een warenhuis in Kortessem, maakte het mee: “Ze sneden de roofing en dakbedekking open, namen de isolatie weg en maakten het plafond kapot.” 

Elders in Vlaanderen gingen dieven te werk via de dakkoepel of zaagden ze de  steunbalken over. “Het dak is duidelijk de zwakste plek van een woning”, volgens Veronique Cypers van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. 

6 tips voor jouw dak 

Wij vroegen aan beveiligingsorganisatie Securitas enkele eenvoudige tips om inbrekers voor blok te zetten. Hoe kan je vandaag nog aan de slag? 

1. Verhinder inklimmen

Zet geen ladders of andere voorwerpen zoals afvalcontainers en paletten tegen de muur, waarlangs inbrekers naar boven kunnen klimmen. 

2. Beveilig lichtkoepels

Maak lichtkoepels vast met eenrichtingsschroeven die je niet meer gewoon kan losdraaien. Of gebruik sterke magneetcontacten, die het de inbrekers een heel pak moeilijker maken. 

3. Aandacht voor de dakconstructie

Niet alle dakconstructies zijn even inbraakveilig. Houten of stalen ondergronden zijn inbraakgevoeliger. Informeer je goed over materialen die bestand zijn tegen indringers. 

4. Plaats een alarm- of camerabewaking

Zorg voor een goede alarm- of camerabewaking die verbonden is met een alarmcentrale. Die merkt verdachte bewegingen onmiddellijk op, waardoor je inbraken kan voorkomen. 

5. Automatische verlichting

Zorg vooral aan de achterzijde van je woning voor automatische detectie- en verlichtingssystemen. Bij ongewenst bezoek springen de lichten vanzelf aan. Lees hier hoe je zo'n lamp installeert. Plaats eventueel ook bijkomende detectiesensoren op de boven- of dakverdieping. 

6. Sluit en beveilig dakramen

Zorg ervoor dat het dakraam tijdens je afwezigheid altijd dicht is, en niet op een kier staat. Gebruik ook extra anti-inbraaksystemen om je dakraam bijkomend te beveiligen, bijvoorbeeld een opzetslot of een veiligheidsketting. 

Dakvenster: ja of nee? 

Dakvensters zijn de ideale oplossing om je woning met licht en lucht te vullen. Let bij de aankoop wel op dat je het dakdieven niet te gemakkelijk maakt. Ook fabrikanten schenken hier aandacht aan: “Standaard hebben al onze (plat)dakvensters veiligheidsbeglazing”, vertelt Sabine Pauquay van Velux. “Die bestaat uit een gelaagde binnenruit met twee beschermende folies en biedt op zich al een goede bescherming.” 

Velux biedt ook (plat)dakvensters aan met vier folies. “Die beglazing beantwoordt aan de Europese norm met weerstandsklasse 2 (inbraakveilig na een inbraaktest van 15 minuten, red.). En voor onze platdakvensters hebben we naast een gebogen of vlak beschermglas ook een beschermende afdekschelp die het inbraakproces afremt.” 

Hoe denkt een dief? 

Om zelf opmerkzaam te zijn, kruip je best in de huid van de dief. Hoe redeneert hij en waar en wanneer maakt hij het meest kans om binnen te geraken? Enkele bedenkingen:

  1. Opgelet voor telefonische enquêtes met bijvoorbeeld vragen over je vakantie, meteropnemers of mensen die je toilet willen gebruiken. Inbrekers kijken ook in de krant wanneer er een begrafenis plaatsvindt, zodat ze zeker weten dat er niemand thuis is. Zorg dus dat er iemand op je leeg huis past.
  2. Directe buren van een leeggehaald huis lopen drie keer zoveel kans om binnen de week ook ongewenst bezoek te krijgen. De kans op herhaling is het grootst in de eerste week, in een gebied van 50 meter rond een inbraak.
  3. Op een inbreker afgaan, is geen goed idee. Een inbreker wil maar een ding en dat is weg, jij bent alleen een sta-in-de-weg. Maak dus zo veel mogelijk lawaai en bel de politie. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/beveiliging-en-videofonie/is-jouw-dak-inbraakveilig-wel-met-deze-6-tips/