livios logo

Centrale stofzuiger: wat en hoe?

Een centraal stofzuigsysteem maakt een gewone stofzuiger overbodig. Doorheen je woning zijn er verschillende aansluitpunten voor de stofzuigslang. Die komen uit in een afvalbak.

Een centrale stofzuiger bestaat uit drie onderdelen. De motorunit, het buizentraject en de aansluitpunten. Die aansluitpunten kan je vergelijken met stopcontacten. Hier koppel je de stofzuigslang op vast. Achter zo’n punt zit een leidingentraject weggewerkt in de muur. Vergelijkbaar met afvoerbuizen voor water. Aan het einde van al die leidingen – meestal in de berging,  garage of technische ruimte – zit de motorunit. Die is het hart van je systeem. De unit zuigt het stof aan en verzamelt het in een opvangbak.

centraal stofzuigsysteem

De motorunit (1), het leidingentraject (2)...

Foto Galaxie Centraal Stofzuigsysteem
  

centrale stofzuiger

... en de aansluitpunten (3).

Foto Galaxie Centraal Stofzuigsysteem
  

Vermogen en aansluitpunten

De motoren zijn er in verschillende vermogens. Hoe groter je woning, hoe meer zuigkracht je nodig hebt. En hoe groter het vermogen moet zijn. Ook even over nadenken: hoeveel aansluitpunten heb je nodig? Volstaat één per verdieping of wil je er meer? Deze twee factoren zijn, samen met het aantal werkuren, de grootste kostenbepalers.

De voordelen?

Nooit meer gesleur met een stofzuiger. En verschillende tests geven aan dat een centraal stofzuigsysteem gezonder zou zijn. Dat komt omdat er geen stof terug de kamer wordt ingeblazen. Ook mooi meegenomen: geen lawaai meer tijdens het stofzuigen. Want de motorunit staat in een andere kamer.

Is een centraal stofzuiger systeem een haalbare kaart bij renovatie? Ontdek het hier.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/centrale-stofzuiger-wat-en-hoe/