Vooruitziend bouwen: hoe hou je alle opties open voor domotica?

Domotica is de dirigent van de elektrische uitrusting en in dat opzicht voor iedereen interessant. Probleem is dat er soms financieel geen ruimte meer over is. Tijdens de werken kan je echter wel al enkele voorzorgen nemen en keuzes maken om de installatie van domotica later te vergemakkelijken.

Wat verlang je van je systeem?

  • display iphone touchscreen
    Foto Niko Home Control
  • display iphone touchscreen
    Foto Niko Home Control
  • domotica touchscreen
    Foto BTicino

De basisgedachte voor de installatie van domotica is altijd: welke behoefte heb ik? Welke technieken (verlichting, verwarming, garagepoort, audio, parlofonie,? wil ik laten integreren? Waar wil ik de bedieningspunten, welke kringen wil ik individueel kunnen schakelen of dimmen? Op die vragen zou je al vóór of tijdens de bouwwerken een antwoord moeten kunnen formuleren. Aan de hand daarvan kan je dan op zoek naar de domoticainstallatie die het best bij jou past.

Wachtbuizen en voorbekabeling

Eenmaal je weet welke installatie je wil, kan je je in het geval van een nieuwbouwwoning door een installateur laten uitleggen welke voorzieningen je precies kan treffen voor jouw installatie. Doorgaans kan je al wachtbuizen met een trekdraad erin of een degelijke voorbekabeling voorzien om het systeem later aan te sluiten. Er moet daarnaast ook een vrije ruimte van 1 à 2 m² worden voorzien in de nabijheid van het elektrisch bord.

Garagepoort

Maar de keuze voor domotica heeft in stadium ook al een invloed op de andere installaties in de woning. Als je bijvoorbeeld de garagepoort in je installatie wil integreren, kies je best voor een elektrisch bediende garagepoort die bovendien met twee pulsen werkt. Dit wil zeggen dat de poort een aparte drukknop heeft voor het openen en het sluiten.

Verwarming

Als je later de verwarming wil sturen, moet je hier nu ook al knopen doorhakken. Verdeel de woning in zones die hun eigen behoeftes hebben op het vlak van verwarming, en voorzie aparte circuits voor deze zones. Zo kan je bijvoorbeeld een circuit voorzien voor het woongedeelte, een voor de badkamer en een voor de slaapkamers. Laat de verwarmingsinstallateur hier ook al rekening mee houden. Vanzelfsprekend moet je ook per zone een aparte thermostaat voorzien. Met het oog op de integratie in de domoticainstallatie kies je best voor thermostaten met één of meerdere ingangscontacten, dan moet je ze later niet vervangen.

Als je voor je elektrische installatie kiest voor teleruptoren en drukknoppen, ga dan na of in het domoticasysteem van jouw voorkeur bestaande drukknoppen geïntegreerd kunnen worden. Sommige systemen zijn immers beperkt in het aantal drukknoppen of werken alleen met de eigen drukknoppen of toetspanelen.

En wat bij renovatie?

Domotica installeren tijdens een renovatieproject is dan weer iets minder vanzelfsprekend, onder andere omdat er vaak heel wat nieuwe leidingen getrokken moeten worden. Als je geen vernieuwing van de elektrische installatie voorziet, is dit natuurlijk niet evident. Meer hierover kan je lezen in het artikel 'Domotica in bestaande woning integreren'.

Met dank aan: Kris Van Dingenen van het Vlaams Elektro Innovatiecentrum.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media