livios logo

"Belg loopt nog niet warm voor slimme woning"

Een koelkast met geïntegreerde camera, waardoor je met je smartphone ook buitenshuis kan checken wat je nog moet meebrengen uit de supermarkt. Je voordeur die je vanop afstand kan openen wanneer een van je kinderen zijn sleutel vergeten is. Of de verwarming al wat verhogen voordat je thuis komt. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat vandaag al volop mogelijk is.

Het prijskaartje en de kwaliteit primeren voorlopig nog duidelijk.

Foto KNX Home Control by Vecolux
  

"We moeten de mensen doen begrijpen dat een geconnecteerde woning niet ingewikkeld is, maar dat het net hun dagelijkse leven enorm vergemakkelijkt."

Foto AIPHONE - DELTA DORE (CCI N.V.)
  

Een slimme woning, geconnecteerd met het internet, vol gadgets en vanop afstand controleerbaar: het zal ongetwijfeld onze toekomst van het wonen bepalen. Toch loopt de Belg nog niet helemaal warm voor het hele zogenaamde internet of things. Tot die conclusie komen enkele grote merken op de IFA-beurs in Berlijn, zeg maar de jaarlijkse hoogmis van de elektronica. 

Voordelen

Bij Samsung België zien ze dat de Belg nog een hele weg heeft af te leggen: "We staan vandaag aan het begin van een nieuw tijdperk op het gebied van geconnecteerd en slim wonen. De komende jaren verwachten we dan ook veel vooruitgang te boeken. Maar momenteel zien we dat het grote publiek nog niet helemaal mee kan of wil." Toch heeft Samsung de duidelijke ambitie om alle huishoudelijke apparaten online met elkaar te verbinden, en dat al tegen 2020.

Het komt er dan ook op aan de eindgebruiker kennis te laten maken met alle voordelen, is Peter Bosschaerts van Devolo Benelux duidelijk: "We moeten de mensen doen begrijpen dat een geconnecteerde woning niet ingewikkeld is, maar dat het net hun dagelijkse leven enorm vergemakkelijkt."

Prijs-kwaliteit

Maar op dat gebied blijkt de Belg dan toch nog net dat tikkeltje behoudender. Vooral prijs-kwaliteit telt, stellen de experts. Ook voor promoties en kortingen blijven we heel gevoelig.

Nochtans bestaat het doel van de ideale slimme woning er net in om de bewoners geld te doen besparen. Denk bijvoorbeeld maar aan een intelligente thermostaat, die zich aanpast aan jouw levensstijl, of aan automatische wasmachines of droogkasten die pas beginnen draaien wanneer je zonnepanelen het meest renderen. 

Voorlopig is een zuinige en duurzame koelkast dus nog even belangrijker dan een uitgespaard tripje richting de keuken. 

Bron: 7sur7.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/belg-loopt-nog-niet-warm-voor-slimme-woning/