livios logo

Domotica bij renovatie: de obstakels

Met een domoticasysteem automatiseer je bepaalde toepassingen in je woning zoals de verlichting, verwarming, rolluiken, schakelaars … Die beheer je dan via één systeem zodat je comfort verhoogt en je energierekening daalt. Bij nieuwbouw heb je carte blanche bij de installatie van zo’n systeem, maar hoe zit dat bij een bestaande woning?

Renoveren met of zonder breken

Ga je voor een grondige renovatie van je huis en heb je ingrijpende verbouwplannen? Of staat er geen renovatie op de planning maar wil je wel wat meer comfort? Ook dan heb je genoeg mogelijkheden om je huis slimmer te maken. Bij een volledige verbouwing pak je ook de elektriciteit aan. Een volledig domoticasysteem past dan gemakkelijk in je plannen. Maar ook bij een beperkte renovatie heb je verschillende kleinere domotica-oplossingen.

Domotica bij grondige renovatie

Bij een grondige renovatie of volledige verbouwing van kelder tot zolder investeer je het best meteen in een volledig domoticasysteem. De bestaande bekabeling en bedieningspunten van de oude elektrische installatie uit de muur halen, vervangen door nieuwe bedrading en bedieningspunten en een aangepaste elektriciteitskast zijn een beperkte meerkost. Je maakt je huis helemaal slim én volledig klaar voor de toekomst.

Domotica zonder breekwerken

Wanneer je grote breekwerken niet ziet zitten, heb je altijd de mogelijkheid om je huis met draadloze schakelaars te bedienen. Ze sturen bijvoorbeeld je verlichting, rolluiken en zonwering aan. Een draadloze schakelaar kan je gewoon op je muur kleven of schroeven. 

Zo vervang je bijvoorbeeld een schakelaar die achter een kast verdwijnt. Of voeg je een bedienpunt toe waar er een te weinig is. Of je voegt een dimmer toe op de kast naast de zetel in je woonkamer. Draadloze zenders achter je schakelaars, ontvangers bij de lampen, rolluiken en zonwering maken je huis een pak slimmer dan voor de renovatie. 

Bij een grondige renovatie of volledige verbouwing van kelder tot zolder investeer je het best meteen in een volledig domoticasysteem.

Foto Niko nv
  

Een domoticasysteem heeft naast een voedingslijn ook een datalijn nodig. Die zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van het domoticasysteem informatie met elkaar uitwisselen.

Foto BTicino
  

Bekabeld of niet?

Een domoticasysteem heeft naast een voedingslijn van een standaard elektrische installatie ook een datalijn nodig. Die datalijn zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van het domoticasysteem informatie met elkaar kunnen uitwisselen.

In een bestaande woning heb je bijgevolg twee opties. Of je kiest voor een bekabeld domoticasysteem en voorziet in die datalijn of je opteert voor een draadloze oplossing waarbij er geen extra bekabeling nodig is. 

  • Bekabeld systeem: dit systeem garandeert dat je alle voordelen van domotica kan benutten. Dat impliceert wel dat je zal moeten kappen en breken om een datalijn doorheen je woning naar de verschillende componenten te trekken.
  • Draadloze oplossing: Het systeem is  wat beperkter in functies. Draadloze domoticasystemen zijn er enkel voor verlichting, rolluiken, scenario’s en technische alarmen. Als je draadloos gaat, kan je dus niet praten over mogelijkheden als aansturing van verwarming en muziekdistributie.

De mix van een bekabeld en een draadloos systeem is het meest interessant. Het kap- en breekwerk blijft zo beperkt en je kan toch alle domoticatroeven uitspelen.

Foto AIPHONE - DELTA DORE (CCI N.V.)
  

Met retrofit zoek je een oplossing om oude apparaten slim te maken, zoals slimme schakelaars voor de bestaande verlichting.

Foto Niko nv
  

Powerline, infrarood en radiofrequentie

Voor draadloze dataoverdracht heb je drie opties: powerline, infrarood of radiofrequentie.

  • Powerline: maakt met speciale adapters datatransmissie via het elektriciteitsnet mogelijk en wordt ook gebruikt om computernetwerken te maken zonder extra bekabeling. Deze techniek wordt toegepast om beperkte installaties op te zetten.
  • Infrarood: werpt een beperking op omdat de ontvangers in het zicht moeten zijn van de zender.
  • Radiofrequentie: dat is bij communicatie via radiofrequentie niet het geval. Om grotere afstanden te overbruggen kies je best voor componenten die zowel zender als ontvanger zijn. Op die manier kunnen de opdrachten en gegevens van component tot component doorgegeven worden.

Mix als compromis

De mix van een bekabeld en een draadloos systeem is het meest interessant. Het kap- en breekwerk blijft zo beperkt en je kan toch alle domoticatroeven uitspelen. Moeilijk bereikbare plaatsen worden dan draadloos verbonden. Probeer in elk geval bij de integratie van domotica in een bestaande woning in een basis aan domoticabekabeling te voorzien. 

Bestaande apparaten slim maken

Een domoticasysteem is eindeloos uitbreidbaar door er meer toepassingen en functies aan te koppelen. Maar wat als je al een rookalarm of videofoon hebt? Als het toestel een signaal kan versturen, dan kan een domoticasysteem dat in principe opvangen. Al vraag je dit best goed na als je zulke plannen hebt. 

Dit heet retrofit, je zoekt een oplossing om oude apparaten slim te maken, zodat de nieuwe technologie in huis  samenwerkt met oudere apparaten. Je hebt bijvoorbeeld niet de kans om nieuwe verlichting te plaatsen met sensoren. Dit los je eenvoudig op met slimme schakelaars die de bestaande verlichting aansturen. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/domotica-bij-renovatie-de-obstakels/