livios logo

Domotica en alarm - Batibouw 2011

Legrand - Paleis 9, stand 204

Veelzijdige domotica

Foto Legrand
  

Legrand stelt My Home Céliane aan het grote publiek voor. Het gaat om een modulair systeem waarmee zowel kleine als zeer grote configuraties mogelijk zijn.

De bekabeling is eenvoudig en het systeem is ook uitbreidbaar met draadloze toepassingen. Bovenal biedt My Home Céliane gebruiksvriendelijkheid en automatisatiefuncties voor comfort, energiecontrole, beveiliging en communicatie. De mogelijkheden zijn legio en veelzijdigheid is troef. Een klein voorbeeld: je kan net zo goed één lamp individueel bedienen, als alle lampen tegelijk in het huis, of alleen de lampen op de eerste verdieping. Dat maakt de comfortervaring optimaal.

Het nieuwe domoticaplatform garandeert daarnaast ook een optimaal energiebeheer in huis, bijvoorbeeld door verwarming per zone of door bewegingsdetectoren. Een polyvalent concept dat opvalt door zijn eenvoud in de bediening.
Legrand

Brainbox - Paleis 9, paleis 305

Universele domotica

Foto Brainbox®
  

Brainbox, specialist in doe-het-zelf-systemen op vlak van elektriciteit, domotica, sanitair en verwarming introduceert een gloednieuw product. Het is vervelend dat je bij uitbreiding van je domotica-installatie of bij panne enkel een beroep kunt doen op de fabrikant van de basisinstallatie. Brainbox breidt zijn gamma nu uit met de universele domotica.

Het nieuwe domotica-product beantwoordt aan de KNX-norm die dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert. Dit wereldwijd erkende protocol wordt door meer dan 200 erkende merken gehanteerd. Wie zijn installatie wil uitbreiden, heeft nu de keuze uit een brede waaier leveranciers, zonder dat zijn basisinstallatie aan betrouwbaarheid moet inboeten.

Andere voordelen: een ruime en voortdurend groeiende keuze aan merken die werken volgens het KNX-protocol, een compleet productengamma rond elektrische en domotica-installaties en de mogelijkheid om het gewenste product aan te kopen bij een fabrikant naar keuze.
Brainbox®

abitana - Paleis 9, stand 203

Smart Music: multiroom audio binnen ieders bereik

Foto Abitana
  

Tijdens de vorige editie van Batibouw stelde abitana voor het eerst haar Smart Music multiroom audiosysteem voor aan het grote publiek. Dit jaar presenteert abitana de laatste nieuwigheden binnen dit productgamma. Het modulaire Smart Music systeem kan je autonoom gebruiken om een kamer te voorzien van hifi muziek via opbouw- of inbouwluidsprekers. Daarnaast kan je het in een netwerk plaatsten om een eenvoudig, maar betaalbaar en performant multiroommuzieksysteem op te bouwen.

De nieuwe miniatuur audioversterker voor DIN-rail montage past in de palm van je hand. Dankzij de nieuwe versterker werden enerzijds de aansluitscenario’s van het Smart Music systeem flink uitgebreid, anderzijds is de aansluittechniek sterk vereenvoudigd. De aansturing gebeurt door een Smart Music Radio & Controle Module, al dan niet vervolledigd met een 5-zone Multiroom Multisource Module. De versterking kan je ook regelen met een remote volume potentiometer of door een 0 tot 10 Volt signaal.

Ook op gebied van luidsprekers is er in het Smart Music gamma een ruim aanbod aan inbouw- en opbouw luidsprekers. Met hun discreet design passen de luidsprekers van abitana in ieder interieur.
Abitana

Gira - Paleis 9, stand 219

Nieuwe producten en ontwikkelingen op vlak van gebouwsysteemtechniek

Foto Gira
  

Gira presenteert op de beurs talrijke nieuwe producten en ontwikkelingen op het gebied van gebouwsysteemtechniek. Allen dragen ze bij aan een zuiniger, efficiënter en bewuster energieverbruik. Gira heeft diverse bedieningsapparaten in het assortiment waarmee je afzonderlijke componenten en functies in het gebouw kunt geregelen, bewaken en visualiseren. Ze beschikken over een uniforme bedieningsinterface. Voor alle apparaten is de interface telkens aangepast en geoptimaliseerd.

De touchpanels Gira Control 9 Client en Gira Control 19 Client zijn bedieningsapparaten voor het KNX/EIB-systeem. De aanduidingen 9 en 19 staan daarbij voor de beelddiagonaal in inch, overeenkomend met resp. 23 cm en 47 cm. Beide apparaten moeten of aan de Gira HomeServer 3 of aan de Gira FacilityServer worden gekoppeld. Via de beide capacitieve touchscreens heeft de gebruiker overzicht over de complete gebouwbesturing – én controle, want het gebouw laat zich intuïtief met slechts één vinger bedienen.

De Gira Interface geeft de afzonderlijke functies overzichtelijk en aanschouwelijk weer en zorgt zo voor een goed overzicht en gemakkelijke toegang. Met een zachte aanraking van het TFT-touchdisplay kunnen processen worden uitgevoerd als het schakelen of dimmen van verlichting, het aansturen van jaloezieën en rolluiken, het opslaan en opvragen van lichtscènes en het luisteren naar muziek. De menubesturing is gemakkelijk te begrijpen en biedt op beide apparaten snel toegang tot elke gewenste functie. Dit en veel meer kan je ontdekken op stand 219 in paleis 9.
Gira

Velbus - Paleis 9, stand 213

Zonsopgang via je Ipod

Foto Velbus
  

Met de domoticasystemen van Velbus wordt het automatiseren van je huis kinderspel. Van het regelen van het licht, het creëren van een zonsopgang in je woonkamer, tot het besturen van de verwarming of de rolluiken: alles kan via een simpele druk op de knop. Er bestaat ook de mogelijkheid om alle functies te bundelen in een homecenter.

Op dat scherm kan je dan alles volgen en makkelijk naar je eigen wensen aanpassen. Alle lichten uit en de verwarming uitschakelen als je het huis verlaat? Dankzij de alles uitfunctie is dat gebeurd in een vingerknip. Voor wie het nog een beetje meer mag zijn: dankzij Velbus kan je via het internet en je Iphone, IPod en IPad waar ook ter wereld je huis in de gaten houden en bijsturen.
Meer info op Velbus

Aiphone – Paleis 9, stand 200

Innovatieve parlofonie-, videofonie- en intercomsystemen

Foto AIPHONE - DELTA DORE (CCI N.V.)
  

CCI lanceert op Batibouw enkele nieuwe systemen met handige opties en technische snufjes. Een ervan is Aiphone GT Vizocam Plus, de nieuwe generatie handenvrije kleurenvideofonie. Dit handenvrij videofoniesysteem is ontwikkeld met een universele deurpost en monitor, dat voor elk type constructie kan dienen: publiek, commercieel of residentieel, en zowel voor nieuwbouw als renovatie.

De GT serie biedt een aantal belangrijke technologische vernieuwingen. Zo werd de gepatenteerde Vizocam-technologie met zijn panoramisch 170° breedhoekbeeld op dit systeem toegepast. De volledige inkomzone wordt in beeld gebracht en de bezoeker kan zich niet meer verbergen voor het oog van de camera. De deurpost is ook beschikbaar in een inox design uitvoering.

Het inox designmodel is voorzien van een groot, contrastrijk lcd-kleurenscherm voor het opzoeken van de gewenste contactpersoon. Duidelijke pictogrammen en gesproken boodschappen begeleiden de bezoeker bij het bedienen van het systeem. Een ingebouwde bewegingsdetector zorgt er dan weer voor dat de achtergrondverlichting van de display automatisch wordt geactiveerd zodra er iemand in de buurt van de deurpost komt.
Meer info op Aiphone

Bandit - Paleis 9, stand 309

Inbrekers verjagen met mist

Foto Bandit
  

Een van de meest opmerkelijke alarmsystemen die je kunt zien in Brussel is ongetwijfeld de Bandit. Dit alarmsysteem geeft inbrekers geen kans. Vanaf het moment van detectie blaast dit systeem de woning vol mist. Het is eens iets anders dan een loeihard alarm.

“Bij inbraak werken klassieke alarmmeldingen zoals sirenes en het verwittigen van de alarmcentrale prima. Maar dan nog duurt het een tiental minuten voordat iemand tussenkomt. Zonde, want dieven hebben maar een paar minuten nodig om de meest waardevolle spullen te stelen”, luidt het bij Bandit. De Bandit gaat meteen de strijd aan met de inbreker en blaast de ruimte in een mum van tijd of aan 28 m³ per seconde vol met mist. Je ziet geen steek meer voor ogen. De inbreker kan zich alleen nog maar omdraaien.

“De mist is heel dicht. Het is een mengsel van onder meer alcohol en ethanol. Hij blijft ook heel lang hangen. Je kan het absoluut niet vergelijken met de gespoten mist in dancings. De mist heeft een zachte muntgeur, is kleurloos en laat na het optrekken geen sporen na.” Het duurt ongeveer een halfuur voordat de mist weggetrokken is als je alle ramen en deuren openzet, niet zo evident als bij een eventueel vals alarm. Het 28 kg zware toestel dat je hiervoor in huis haalt, heeft de grootte van een geluidsbox en moet je naargelang het aantal keren dat het afgaat bijvullen met capsules.
Meer info op Bandit


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/domotica-en-alarm-batibouw-2011/