livios logo

Domotica in bestaande woning integreren

Een domoticasysteem automatiseert je woning door technische elementen als onder meer verlichting, verwarming, rolluiken en schakelaars centraal te integreren en te beheren. De voordelen zijn een verhoging van het comfort, de veiligheid en een rationeler energieverbruik. Bij nieuwbouw heb je carte blanche bij de installatie van zo’n systeem, maar hoe zit dat in een bestaande woning? Jurgen Van Zaelen van de Legrand Group zet de verschillende opties op een rijtje.

Bekabeld of draadloos?

controlepaneel domotica

Foto Gira
  

bticino axolute et?ris

Foto BTicino
  

domotica

Foto Trump NV - Domintell
  

Een domoticasysteem heeft naast de voedingslijn van een standaard elektrische installatie ook een datalijn nodig. Die datalijn zorgt er immers voor dat de verschillende componenten informatie met elkaar kunnen uitwisselen. In een bestaande woning heb je bijgevolg twee opties. Of je kiest voor een bekabeld domoticasysteem en voorziet in die datalijn, of je opteert voor een draadloze oplossing waarbij er geen extra bekabeling nodig is.

Bekabeld benut alles functies

"Als het kan, kies je best voor een bekabeld systeem", aldus Van Zaelen. "Alleen dan kan je alle functies van domotica volledig benutten: van verlichting tot beveiliging en van muziek tot verwarming." Dat betekent wel dat je zal moeten breken en kappen om een datalijn doorheen je woning naar de verschillende componenten te trekken. "Als je alle domoticafuncties van A tot Z wil gebruiken, wordt het dus sowieso een grondige renovatie", vertelt Van Zaelen.

Draadloos beperkt de mogelijkheden

Geen zin in dat kap- en breekwerk? Dan kies je best voor een draadloze oplossing. "Let wel op: als er geen bekabeling is, beperk je het systeem. Draadloze domoticasystemen zijn enkel voor verlichting, rolluiken, scenario’s en technische alarmen. De enige energiebesparende functie is de alles-uitknop, waarmee je alle elektrische apparaten en verlichting in één keer kan afzetten." Met een scenario kun je verschillende commando’s zo programmeren dat ze met één druk op de knop allemaal worden uitgevoerd. "Als je draadloos gaat, kan je dus niet praten over mogelijkheden als aansturing van verwarming en muziekdistributie."

Radiofrequentie, infrarood of powerline?

Voor draadloze dataoverdracht heb je drie opties: radiofrequentie, infrarood of powerline. Powerline maakt met speciale adapters datatransmissie via het elektriciteitsnet mogelijk en wordt ook gebruikt om computernetwerken te maken zonder extra bekabeling. "Powerline is inderdaad een goed systeem om beperkte installaties op te zetten. Maar wij gebruiken voor onze draadloze oplossingen het Zigbee-protocol en ik merk dat veel fabrikanten ook die richting uitgaan."

Zender én ontvanger

"Vroeger was de afstand tussen de verschillende componenten nogal eens een probleem, want je werkte zuiver met een zender-ontvanger. De zender stuurde de opdrachten door naar de ontvanger die het commando uitvoerde. Maar dat lukt dus niet als de afstand te groot is. Bij Zigbee is elk onderdeel van de installatie zender én ontvanger. Dat wil zeggen dat je een netwerk opzet tussen alle componenten en gaat bepalen wie wat naar waar zendt. Elke component zal het signaal doorkaatsen tot het op de juiste plaats belandt", aldus Van Zaelen.
De derde en laatste optie is infrarood. "Infrarood werpt een beperking op omdat de ontvangers in het zicht moeten zijn van de ontvanger, terwijl dat bij communicatie via radiofrequentie niet het geval is."

Mix als compromis?

Interessant is dat je een mix kan maken van een bekabeld en een draadloos systeem. Het kap- en breekwerk blijft zo beperkt en je kan toch alle domoticatroeven uitspelen. Moeilijk bereikbare plaatsen worden dan draadloos verbonden. "Er bestaat een interface om tussen beide systemen te communiceren. Ook handig als je je domotica wil uitbreiden en je niet de mogelijkheid hebt om een datalijn te installeren."
"Probeer bij de integratie van domotica in een bestaande woning toch in een basis aan domoticabekabeling te voorzien, dat werkt nog altijd het makkelijkste", besluit Van Zaelen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/domotica-in-bestaande-woning-integreren/