livios logo

Hoe werkt domotica?

Je kunt een domoticasysteem zien als een transportsysteem van kleine enveloppen die informatie of data bevatten. Via kabels worden die enveloppen naar de verschillende onderdelen van het systeem verzonden. Draadloze domoticasystemen zijn veelal een aanvulling op een bekabeld systeem of een goed alternatief bij renovaties.

Verschil met elektrische installatie

Het verschil tussen een domotica-installatie en een klassieke elektrische installatie zit ‘m in de bedrading. Bij een klassieke elektrische installatie is er enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken en zo het licht aan en uit te knippen.

Plan bekabeling tijdig in

Een domoticasysteem heeft twee gescheiden kringen: een klassieke voedingslijn en een datalijn. Die laatste lijn geeft signalen door en legt de verbinding tussen de componenten. Daarom is het ook belangrijk dat je de bekabeling tijdig inplant in je project.

Foto BTicino
  

Foto Niko nv
  

Foto Legrand
  

Centraal versus decentraal

Er zijn twee soorten domoticasystemen. Bij de centrale systemen gebeurt de controle en bediening vanuit een centrale unit. Bij de decentrale systemen is elke component intelligent. De componenten kosten in dat laatste geval wel meer, maar het systeem is niet afhankelijk van de centrale unit.

Gesloten versus open

Een andere verdeling is die tussen gesloten, de standalone systemen, en open systemen. Een gesloten systeem betekent dat de componenten van dat bepaald merk of fabrikant enkel compatibel zijn met onderdelen van datzelfde systeem. Een open systeem is domotica die compatibel is met alle aparaten binnen een bepaalde standaard. Zo garandeert de KNX-standaard dat alle fabricanten onder hun vlag compatibele componenten afleveren.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/hoe-werkt-domotica/