livios logo

Hoe werkt domotica?

Je kunt een domoticasysteem zien als een transportsysteem van kleine enveloppen die informatie of data bevatten. Via kabels worden die enveloppen naar de verschillende onderdelen van het systeem verzonden. Er bestaan ook draadloze domoticasystemen. Ze zijn een aanvulling op een bekabeld systeem of ideaal als jouw bestaande woning smart wil maken. 

Verschil met elektrische installatie

Het verschil tussen een domotica-installatie en een klassieke elektrische installatie zit ‘m in de bedrading. Bij een klassieke elektrische installatie is er enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken en zo het licht aan en uit te knippen.

Plan bekabeling tijdig in

Een bedraad domoticasysteem heeft twee gescheiden kringen: een klassieke voedingslijn en een datalijn. Die laatste lijn geeft signalen door en legt de verbinding tussen de componenten. Daarom is het ook belangrijk dat je de bekabeling tijdig inplant in je project. Tenzij je natuurlijk voor een draadloos systeem kiest. Dit kan je op ieder moment installeren. 

domotica interface smart home legrand

Foto BTicino
  

Centraal versus decentraal

Er zijn twee soorten domoticasystemen. Bij de centrale systemen gebeurt de controle en bediening vanuit een centrale unit. Bij de decentrale systemen is elke component intelligent. De componenten kosten in dat laatste geval wel meer, maar het systeem is niet afhankelijk van de centrale unit.

Gesloten versus open

Een andere verdeling is die tussen gesloten, de standalone systemen, en open systemen. Een gesloten systeem betekent dat de componenten van dat bepaald merk of fabrikant enkel compatibel zijn met onderdelen van datzelfde systeem. Een open systeem is domotica die compatibel is met alle apparaten binnen een bepaalde standaard. Zo garandeert de KNX-standaard dat alle fabrikanten onder hun vlag compatibele componenten afleveren.

Meer en meer smarthome-oplossingen zijn compatibel met Google, Alexa of Apple. Zij hebben open platformen waarop fabrikanten kunnen integreren. Ook fabrikanten onderling zoeken integraties zodat je hun producten kan combineren en integreren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/hoe-werkt-domotica/