livios logo

In 5 stappen naar een domoticasysteem op maat

Van plan om je woning uit te rusten met domotica, maar weet je niet goed welk systeem het beste geschikt is? Niet verwonderlijk. Er zijn immers heel wat verschillende merken op de markt en het aantal componenten is zeer uitgebreid. Dat maakt een vergelijking tussen de verschillende producten er natuurlijk niet makkelijker op.

Stap 1: breng je behoeftes in kaart

Alles begint bij het in kaart brengen van je behoeftes: wat heb je als gebruiker allemaal nodig? Dat is bepalend voor je project. Wat verwacht je van je toekomstige systeem? Mik je vooral op een hoger leefcomfort? Stel je energiebesparing centraal? Wil je alleen je verlichting automatiseren? Volstaan een paar intelligente schakelaars of wil je toch een meer omvattend systeem met touchscreen? 

Stap 2: gesloten of open systeem?

Een tweede belangrijke factor is de keuze tussen een gesloten of open systeem. Een gesloten systeem betekent dat het met geen enkel ander systeem compatibel is. Een van de grootste nadelen van standalone is dat je je vastpint op één fabrikant. Een interessante component van een andere fabrikant kan je achteraf dus niet in je systeem integereren. En wat als die fabrikant beslist om niet verder te investeren in de lijn van apparaten die jij hebt geïnstalleerd: hoe zit het dan met herstellingen of vervangingen? 

Een open systeem daarentegen werkt met een overkoepelend principe. Het KNX-protocol bijvoorbeeld garandeert dat alle aangesloten fabrikanten compatibel zijn met elkaar. Op die manier ben je niet gebonden aan één enkele fabrikant als je kiest voor een bepaald merk.

domotica interface smart home legrand

Foto BTicino
  

Stap 3: gebruiksvriendelijkheid

Domotica mag nog zoveel functies hebben, wat heb je eraan als je niet overweg kan met je systeem? Let daarom bij het vergelijken van de verschillende systemen zeker op de gebruiksvriendelijkheid. Kan jij of je installateur zelf iets (her)programmeren? Of moet je het syteem via je computer programmeren?

Stap 4: centraal of decentraal systeem?

Bij een centraal systeem zit alle intelligentie in één enkel toestel, dat de rest van de componenten aanstuurt. Als die centrale unit uitvalt, kan je niets meer bedienen, dan is het meteen gedaan met de pret.

Bij een decentraal systeem zijn alle onderdelen intelligent. Als een bepaald onderdeel niet meer werkt, blijft de rest gewoon functioneren. Je kunt de rest van je installatie nog altijd bedienen, iets wat niet het geval is bij een centraal systeem.

Stap 5: bekabeld of draadloos systeem?

Bij een bekabeld systeem zijn alle componenten met elkaar verbonden via kabels. Dit is vooral een geschikte keuze bij nieuwbouw of een gronde renovatie als je de elektriciteit aanpakt. Bij het bedrade systeem zijn er meer functies aanwezig en je hebt een centraal bedieningspunt in je woning.

Draadloze oplossingen zijn ideaal voor wie zijn bestaande woning slim wil maken. Je hoeft enkel een gateway te installeren en je bestaande stopcontacten en schakelaars vervangen door geconnecteerde exemplaren. Als je kiest voor een draadloos systeem, dan kan je standaard enkel je verlichting en rolluiken sturen via je smartphone. Andere technologieën gebeuren via integraties.  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/in-5-stappen-naar-een-domoticasysteem-op-maat/