livios logo

In 5 stappen naar een domoticasysteem op maat

Van plan om je woning uit te rusten met domotica, maar weet je niet goed welk systeem het beste geschikt is? Niet verwonderlijk. Er zijn immers heel wat verschillende merken op de markt en het aantal componenten is zeer uitgebreid. Dat maakt een vergelijking tussen de verschillende producten er natuurlijk niet makkelijker op.

Stap 1: breng je behoeftes in kaart

Alles begint bij het in kaart brengen van je behoeftes: wat heb je als gebruiker allemaal nodig? Dat is bepalend voor je project. Wat verwacht je van je toekomstige systeem? Mik je vooral op een hoger leefcomfort? Stel je energiebesparing centraal? Wil je alleen je verlichting automatiseren? Volstaan een paar intelligente schakelaars of wil je toch een meer omvattend systeem met touchscreen? 

Stap 2: gesloten…

Een tweede belangrijke factor is de keuze tussen een gesloten of open systeem. Een gesloten systeem betekent dat het met geen enkel ander systeem compatibel is. Een van de grootste nadelen van standalone is dat je je vastpint op één fabrikant. Een interessante component van een andere fabrikant kan je achteraf dus niet in je systeem integereren. En wat als die fabrikant beslist om niet verder te investeren in de lijn van apparaten die jij hebt geïnstalleerd: hoe zit het dan met herstellingen of vervangingen? 

… of een open systeem?

Een open systeem daarentegen werkt met een overkoepelend principe. Het KNX-protocol bijvoorbeeld garandeert dat alle aangesloten fabrikanten compatibel zijn met elkaar. Op die manier ben je niet gebonden aan één enkele fabrikant als je kiest voor een bepaald merk.

Alles begint bij het in kaart brengen van je behoeftes: wat heb je als gebruiker allemaal nodig?

Foto Legrand
  

Een tweede belangrijke factor is de keuze tussen een gesloten of open systeem.

Foto Niko nv
  

Bij een centraal systeem zit alle intelligentie in één enkel toestel, dat de rest van de componenten aanstuurt. Bij een decentraal systeem zijn alle onderdelen intelligent.

Foto Niko Home Control
  

Stap 3: gebruiksvriendelijkheid

Domotica mag nog zoveel functies hebben, wat heb je eraan als je niet overweg kan met je systeem? Let daarom bij het vergelijken van de verschillende systemen zeker op de gebruiksvriendelijkheid. Kan jij of je installateur zelf iets (her)programmeren? Of moet je het syteem via je computer programmeren?

Stap 4: centraal…

Bij een centraal systeem zit alle intelligentie in één enkel toestel, dat de rest van de componenten aanstuurt. Als die centrale unit uitvalt, kan je niets meer bedienen, dan is het meteen gedaan met de pret.

… of een decentraal systeem?

Bij een decentraal systeem zijn alle onderdelen intelligent. Als een bepaald onderdeel niet meer werkt, blijft de rest gewoon functioneren. Je kunt de rest van je installatie nog altijd bedienen, iets wat niet het geval is bij een centraal systeem.

Stap 5: bekabeld...

Bij een bekabeld systeem zijn alle componenten met elkaar verbonden via kabels. Een bekabeld systeem blijft de meest stabiele en snelste oplossing naar bediening en programmatie toe. Zeker bij nieuwbouwprojecten is dit veruit de beste keuze.

… of een draadloos systeem?

De componenten van draadloze domotica communiceren via radiofrequentie, infrarood of powerline. Er komt dus geen bekabeling aan te pas. De voor- en nadelen van draadloze domotica zijn min of meer dezelfde als die van draadloos internet. Het werkt perfect, maar veel mensen houden sowieso rekening met de stralingen in hun woning. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/in-5-stappen-naar-een-domoticasysteem-op-maat/