livios logo

Investeren in een smarthome? Dat doen we voor het comfort

Experts zijn het erover eens: slimme huizen zijn de toekomst. Je verbruikt veel minder energie én verlaagt je energiefactuur. De echte reden waarom we smarthometoepassingen installeren? Ons wooncomfort: maar liefst 74% van de Belgen die al een smarthometoepassing kochten, geeft comfort als belangrijkste reden aan. Dat blijkt uit een onderzoek van Direct Research in opdracht van smarthomefabrikant Somfy.

Grootste drijfveer

74% van de ondervraagden met een slim toestel in huis geeft comfortverhoging als grootste drijfveer op.

Foto Getty Images
  

Volgens het onderzoek vindt 32% van de 1.000 ondervraagde Belgen persoonlijk comfort in zijn woning het belangrijkst. Daarna volgen de ligging ervan met 30% en de beschikbare hoeveelheid ruimte met 20%. Dragen slimme en geautomatiseerde thuisoplossingen aan ons comfort bij? Vooral dan zijn we bereid te investeren: 74% van de ondervraagden met een slim toestel in huis geeft comfortverhoging als grootste drijfveer op.

Wat is wooncomfort?

75% van de Belgen vindt comfort in de woonkamer het belangrijkst: daar brengen we de meeste tijd door.

Foto Getty Images
  

Maar wat houdt wooncomfort precies in voor de Belg? 56% van de ondervraagden beschouwt een aangename binnentemperatuur als de hoogste prioriteit. Een slimme thermostaat is daarvoor een ideale smarthometoepassing. Ongeveer 20% van de mensen zonder geautomatiseerde oplossingen overweegt te investeren in geautomatiseerde zonweringen of gordijnen. 23% van de ondervraagden vindt dat automatisch aan- en uitspringende verlichting een serieuze meerwaarde biedt.

Meer weten over de slimme thermostaat? Lees hier verder.

Geen tijd

Waartoe zijn we bereid om onze woning op en top comfortabel te maken? 20% van de ondervraagden wil daar vooral zo weinig mogelijk en liefst geen tijd in steken. De populairste smarthometoepassingen die daartoe bijdragen zijn de slimme thermostaat, automatische verlichting en geautomatiseerde rolluiken en zonwering. 75% van de Belgen vindt comfort in de woonkamer het belangrijkst: daar brengen we de meeste tijd door. De slaapkamer bezet plaats twee met 12%.

Wil jij je wooncomfort verhogen? Ontdek hier 5 slimme toepassingen voor jouw woning.

Milieu of portemonnee?

Houden we dan geen rekening met duurzaamheid? Toch wel: 55% van de ondervraagden zegt te willen investeren in een energie-efficiënt huis… maar vooral omdat het op de lange termijn goed is voor de portemonnee. Amper 25% overweegt zo’n investering in de eerste plaats om bij te dragen aan het milieu. Toch schafte maar 27% van de ondervraagden mét smarthometoepassingen zijn technieken aan om zijn woning energie-efficiënter te maken.

Wil jij je woning energie-efficiënter maken? Check dan deze energiebesparingstips!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/investeren-in-een-smarthome-dat-doen-we-voor-het-comfort/